Азербайджан оголосив про початок «антитерористичної операції» в Нагірному Карабасі

19 вересня 2023 р. 13:58

19 вересня 2023 р. 13:58


Азербайджан оголосив про початок «антитерористичних заходів локального характеру» у Нагірному Карабасі після звинувачень Вірменії «в організації теракту та загибелі військових».

Про це повідомляє Міністерство оборони Азербайджану .

Відомство вже заявило про жертви з азербайджанської сторони. Повідомляється, що 19 вересня на автомобільній дорозі Ахмедбейлі-Фізулі-Шуша через вибух міни загинули цивільні особи і було виведено з ладу автомобіль, який належить Державному агентству автомобільних доріг Азербайджану.

Того ж дня загинули та отримали поранення військові через підрив транспортного засобу, який перевозив військових Внутрішніх військ МВС.

Міноборони стверджує, що вірменські війська ведуть вогонь із артилерії з позицій, де стоїть російський миротворчий контингент. Вони обстрілюють азербайджанські позиції на Агдамському напрямку.

Виходячи з цього , Азербайджан почав «антитерористичні заходи локального характеру» в Нагірному Карабаху . Наголошується, що їх вирішили проводити для припинення широкомасштабних провокацій, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії, нейтралізації їхньої військової інфраструктури, забезпечення безпеки мирного населення, цивільних службовців, яке задіяно у будівельно-відновлювальних роботах та військовослужбовців, а також відновлення конституційного ладу Азербайджану.

Повідомляється, що в рамках заходів із застосуванням високоточної зброї на передній лінії та у глибині виводяться з ладу позиції формувань збройних сил Вірменії, їх довготривалі вогневі точки, а також бойові засоби та об'єкти військового призначення.

Тим часом, ЗМІ пишуть, що Азербайджан також оголосив про закриття повітряного простору над Вірменією. Медіа повідомляють про обстріл столиці невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки — міста Степанакерт.

Нагадаємо, що 27 вересня 2020 року Азербайджан розпочав повітряну та ракетну атаку у напрямку Нагірного Карабаху, поклавши відповідальність за початок бойових дій на збройні сили Вірменії. Азербайджан у конфлікті підтримала Туреччина, яка направила до зони бойових дій сирійських найманців, про що неодноразово повідомлялося у західних засобах масової інформації. Сам Ердоган цю інформацію заперечував. Загострення перейшло у стадію війни, яка протривала 44 дні. Відповідно до заяви про припинення вогню від 9—10 листопада 2020 року, Азербайджан отримав під контроль 40% території, включаючи місто Шуша (Шуші) , зробивши невизнану Нагірно-Карабахську Республіку (Арцах) анклавом. Згідно з договором, Баку відійшли Агдамський, Кельбаджарський та Лачинський райони.

Глава уряду Вірменії Нікол Пашинян заявив, що погодився на перемир'я з Азербайджаном у Нагірному Карабаху, щоб уникнути загибелі тисяч вірменських військових . Після чого в Єревані звинуватили Пашиняна у зраді, закликаючи його залишити посаду.

Однак парламент Вірменії не зміг проголосувати питання про відставку прем'єр-міністра Нікола Пашиняна через відсутність кворуму для проведення засідання.

У серпні 2022 року повідомлялось, що у конфлікті за регіон Нагірного Карабаху між Вірменією та Азербайджаном новий етап загострення .

У вересні 2022 року сторони звинуватили одне одного в провокаціях та обстрілах.

Азербайджан оголосив про початок «антитерористичної операції» в Нагірному Карабасі

Джерело: nikvesti.com