Суд зобов’язав сільраду на Миколаївщині відремонтувати укриття в ліцеї: на це планують витратити понад ₴5 млн

25 липня 2024 р. 14:56

25 липня 2024 р. 14:56


Облаштування укриття в одному з навчальних закладів Миколаєва. Фото: «НикВести»

Суд у Миколаєві зобовʼязав Воскресенську селищну раду відремонтувати занедбане протирадіаційне укриття в Пересадівському ліцеї.

Правоохоронці зазначили, що укриття розраховане на 100 осіб — учнів, працівників закладу та населення знаходиться у неналежному стані. Натомість власник — Воскресенська сільрада не вживає заходів для приведення будівлі до ладу.

«Ураховуючи актуальність збереження фонду захисних споруд, з огляду на триваючий воєнний стан в Україні внаслідок російської агресії та ведення активних бойових дій, а також неповноту заходів, вжитих уповноваженими органами влади на цьому напрямку, прокурор звернувся до суду з відповідним позовом», — йдеться в повідомленні.

Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокурора та зобовʼязав сільраду привести укриття у до відповідного технічного стану.

«Суд задовольнив у повному обсязі позов прокурора, зазначивши, що систематичне невжиття визначених законодавством заходів з метою приведення захисної споруди цивільного захисту до стану готовності суперечить інтересам держави у сфері підготовки країни до оборони в умовах воєнного стану та захисту життя людини», — повідомили в прокуратурі.

Після рішення суду, 24 липня, відділ освіти Воскресенської сільради оголосив тендер на капітальний ремонт укриття на суму 5 мільйонів 632 тисячі гривень.

Скриншот з ProZorro

За даними, що опубліковані на платформі Dream, окрім загально-будівельних робіт  підрядник має укомплектувати укриття місцями для сидіння, ємностями з питною водою, контейнерами для зберігання продуктів, резервним освітленням, баками для відходів, засобами для надання медичної допомоги.

План укриття в Пересадівському ліцеї. Джерело: платформа Dream

План укриття в Пересадівському ліцеї. Джерело: платформа Dream

Аукціон по тендеру запланований на 9 серпня. Переможець торгів має завершити ремонт укриття до 31 грудня 2024 року.

Ситуація з укриттями у Миколаєві

Лише 7% укриттів Миколаєва є відчиненими . Водночас існує проблема з доступністю укриттів — відсутній пандус або пологий спуск. У квітні 2024 року миколаївці не змогли під час повітряної тривоги потрапити в укриття на території дитячого містечка «Казка», оскільки воно було зачинене. За цим фактом адміністрація дитячого містечка провела внутрішнє розслідування .

Це не перша ситуація з зачиненими під час повітряної тривоги укриттями у Миколаєві . Зачиненими також виявилися укриття у мікрорайоні Матвіївка , у Центральному районі міста та у парку «Юність» під час ударів по Миколаєву 17 березня. Після цих випадків мер Миколаєва Олександр Сєнкевич закликав мешканців викликати поліцію , якщо укриття або сховище під час повітряної тривоги буде зачинене на замок.

Загалом Миколаїв опинився у списку областей з найгіршим станом укриттів. Після перевірки стану сховищ по усій Україні РНБО визнало незадовільною роботу щодо готовності укриттів до використання у низці областей та міст, зокрема — Миколаєві . Після чого міський голова звільнив начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександра Герасименю. А перший заступник мера Віталій Луков отримав догану.

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім уточнив, що 69% від занедбаних укриттів області припадають саме на Миколаїв. Водночас майже половина жителів міста (47%) оцінила стан бомбосховищ у місті як жахливий чи поганий.

Ще у травні 2023 року на ремонт та оснащення укриттів з бюджету Миколаєва виділили понад 70 мільйонів гривень . Проте зʼясувалося, що міський бюджет не отримає коштів зі 102 мільйонів гривень, які держава виділили на ремонт укриттів у школах та дитсадках області. А наприкінці серпня 2023 року очільник ОВА Віталій Кім заявив, що незадоволений укриттями у школах регіону.

Керівниця управління освіти Миколаївської міської ради Ганна Личко повідомила, що у місті ремонтують укриття у 21 школі , ще 9 — на етапі планування. Тоді ж у міській раді заявляли, що до кінця 2023 року департамент житлово-комунального господарства планує відремонтувати 18 найпростіших укриттів .

У жовтні 2023 року «НикВести» повідомляли, що департамент архітектури Миколаївської ОВА впродовж місяця уклав 27 прямих договорів на розробку проєктно-кошторисної документації та проведення капітальних ремонтів закладів бюджетної сфери з фірмою з ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89», яка існує менше ніж півроку та належить члену громадської ради області з питань відновлення . Пізніше Миколаївська ОВА пояснила, що прямі договори на проектування укриттів з цією фірмою дозволили зекономити бюджет.

Читайте статтю «НикВести» «Ремонт під кінець року: кому без конкурсу дісталися підряди на укриття у Миколаєві».

Суд зобов’язав сільраду на Миколаївщині відремонтувати укриття в ліцеї: на це планують витратити понад ₴5 млн

Джерело: nikvesti.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua