В МАГАТЕ підтвердили аварію на Південноукраїнській АЕС та вимкнення енергоблока

26 липня 2024 р. 14:15

26 липня 2024 р. 14:15


В Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) також підтвердили вихід з ладу обладнання на Південноукраїнській АЕС.

На сайті агентства вказується , що на Південноукраїнській АЕС минулого тижня вимкнули енергоблок через несправність трансформатора.

«Минулого тижня команда МАГАТЕ на Південноукраїнській АЕС повідомила, що її енергоблок №2 був тимчасово зупинений після  спрацювання електричних захистів через проблему з трансформатором у відкритому розподільчому пристрої 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС», — йдеться у повідомленні.

За даними фахівців, в результаті короткого замикання  було пошкоджено керамічний ізолятор. Це призвело до витоку масла, яке загорілося.

«Після відновлення електричного з'єднання реактор був перезапущений і почав постачати електроенергію в мережу приблизно через 17 годин, вийшовши на повну потужність трохи більше ніж через 24 години після зупинки», — повідомили у МАГАТЕ.

Що сталось на Південноукраїнській АЕС?

Після цього соціальних мережах почали розповсюджувати інформацію, про те, що один з енергоблоків відключили після аварії на ПАЕС.

На питання про те, чи дійсно на станції сталась поломка енергообʼєкту, на Південноукраїнській АЕС у коментарі « НикВести » заявили, що згідно до законів України «Про правовий режим воєнного стану» від 26.03.2022 не можуть надати офіційний коментар щодо цієї ситуації. Однак атомники запевнили, що енергокомплекс працює у штатному режимі.

У той же час, директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що два дні тому на Південноукраїнській АЕС згоріло два трансформатори струму, 18 липня, згорів силовий трансформатор.

У ніч на 16 липня майже пів доби не працювали реактори Південноукраїнської атомної електростанції (АЕС), через поломку двох високовольтних трансформаторів. Цю інформацію виданню NV підтвердили джерела у Верховній Раді України.

Нагадаємо, до початку повномасштабного вторгнення в Україні працювало 15 атомних енергоблоків, з яких зараз на підконтрольній території 9 блоків на Південноукраїнській (три блоки), Хмельницькій (два блоки), Рівненській (чотири блоки) АЕС. Ще шість блоків розташовані на окупованій російською армією ЗАЕС.

В МАГАТЕ підтвердили аварію на Південноукраїнській АЕС та вимкнення енергоблока

Джерело: nikvesti.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua