«Укренерго»: найскладніший період літа позаду

26 липня 2024 р. 20:14

26 липня 2024 р. 20:14


В Україні ситуація з електропостачанням покращилася. В «Укренерго» вважають, що найскладніший період літа вже позаду.

«Ми пройшли дуже складні пару тижнів і зараз дійсно ситуація покращилася. Це пов’язано, передусім, з тим, що нарешті спала абсолютно аномальна, рекордна, спека. І відтак — зменшилося споживання електроенергії. І також, звичайно, це пов’язано з тим, що вийшли з ремонту певні енергогенеруючі потужності — довгоочікувані, важливі для енергосистеми – які, безумовно, додають нам потужності та скорочують дефіцит», — зазначив Володимир Кудрицький.

За його словами, зараз Укренерго використовує 1-2 черги відключень замість складного режиму у 3-4 черги. І ситуація й надалі покращуватиметься, якщо не буде нових масштабних пошкоджень обладнання.

«Чесна відповідь полягає в тому, що ніхто не знає, що робитиме наш ворог і наскільки успішними будуть його атаки. Тому нам потрібно відштовхуватися від того, що ми маємо максимізувати свою готовність — електростанцій, мереж, громад, забезпечення, наприклад, резервними джерелами живлення об'єктів критичної інфраструктури», — додав він.

Нагадаємо, що на Миколаївщині графіки погодинних відключень у суботу, 27 липня, планують застосовувати з 17:00 до 23:00.

Обстріли енергетики навесні 2024 року

Перший цього року масований обстріл об'єктів енергетичної інфраструктури Росія здійснила 22 березня . Російська армія атакувала Харків , Запоріжжя, Кривий Ріг, Хмельницький, Полтавську область, Вінницьку область, Львівську область, Івано-Франківську область, Миколаївську область , Одесу та інші регіони України.

Найбільшою була атака на Дніпровську гідроелектростанцію (ГЕС) у Запоріжжі. Це одна з найбільших та потужних гідроспоруд України. Ракетний удар по ДніпроГЕС призвів до пошкодження двох станцій і греблі, що входять до її структури.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко каже, що до зими Україні необхідно відновити щонайменше 25-30% пошкодженої теплової генерації: «Нам на повну потрібно залучити імпорт. Також до зими потрібно максимально відновити те, що можна з вугільної генерації, з гідрогенерації й максимально побудувати об‘єкти в газовій генерації».

Водночас, за словами міністра енергетики Германа Галущенко, робити наразі якісь прогнози щодо складності наступної зими для енергетики України недоцільно. На його думку, зараз ніхто не зможе сказати з якою генерацією Україна опиниться взимку: «Насправді виглядає все втішно, тому що система, незважаючи на російські удари, є цілісною».

У ВВС прогнозують, що взимку українці можуть проводити до 20 годин на день без світла та опалення.

Крім того, в ніч на 22 червня росіяни завдали ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктурі в різних регіонах України. В результаті протиповітряного бою збито 25 повітряних цілей, однак енергетичні об'єкти у Запорізької та Львівської області все ж зазнали ушкоджень. Також внаслідок ворожої атаки на одному з об’єктів  постраждали двоє енергетиків.

«Укренерго»: найскладніший період літа позаду

Джерело: nikvesti.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua