Проблема безпритульних тварин у Первомайській громаді. Опитування

04 вересня 2024 р. 17:41

04 вересня 2024 р. 17:41


Як боротися з проблемою безпритульних тварин? Наскільки гостро стоїть це питання та що робити з причиною появи тварин-безхатьків на вулицях? Своїми варіантами вирішення проблеми поділилися жителі міста Первомайська.

Безпритульні тварини на вулицях міста — явище, яке вже давно стало буденним для первомайчан. Люди звикли бачити собак та котів біля кав'ярень, під парканами шкіл, поблизу магазинів та автобусних зупинок. Мешканці по-різному налаштовані стосовно цих безхатьків, але спільним є бажання подолати цю проблему.

Стерилізація

«Я вважаю, що безпритульних тварин має бути стерилізовано. По-перше, вони не мають ніякої користі для суспільства. По-друге, люди які просто бояться тих собак, можуть отримати негативні наслідки для здоров'я. І, по-третє, собак шкода», — каже Софія.

Софія Вендель Автор: Аеліта Шостакова Софія Вендель

Її погляди розділяє Яна, яка піклується не лише про своїх домашніх улюбленців, а й про тварин на вулицях. «Стерилізація — найперше, що спадає на думку, але є проблема в тому, що дуже часто люди просто викидають маленьких собак на вулицю, і як з цим боротись — не знаю», — говорить жінка.

Віра Каленик Автор: Аеліта Шостакова Віра Каленик

«Держава повинна підтримувати будь-які ініціативи та програми для стерилізації та вакцинації безпритульних тварин», — зауважує Віра.

Відкриття притулку

«Потрібно відкрити притулок. Бродячих тварин дуже багато. На Коротченка біля фонтану вони за людьми ганяються, кусають. В центрі біля Дошки пошани ходити страшно. До того ж, собаки розносять квіти, які люди приносять на знак пошани полеглим воїнам. З цим треба щось робити», — стверджує Лілія.

Лілія Шостакова Автор: Аеліта Шостакова Лілія Шостакова

«В першу чергу треба звертатися до нашого міського голови. Колись у нас був притулок, відкрив його Саша Яровий, в районі цегельного заводу. Притулок закрили, бо людям (у нас люди різні) заважало, як гавкають собаки. Я вважаю, що в нас вже вкорінюються закони по захисту тварин. Коли вони почнуть працювати, тоді такі благодійники, як Яровий, зможуть відкривати притулки, піклуватися про тварин. Вони, як і люди, мають право на життя, на захист», — ділиться своїми думками Лариса.

Лариса Автор: Аеліта Шостакова Лариса

«Треба, звісно, щось будувати, бо їх дійсно дуже багато. Мені здається, все залежить від коштів. Якби у нас був меценат, то і люди були б залучені. Дивлюся, виставляють у фейсбуці оголошення, збори. Я, наприклад, завжди кидаю 50, 100 грн на корм», — розповідає Віра.

«Потрібні якісь куточки по місту з їжею і водою, місця, де б тваринам можна було спати взимку. А ще краще притулок з гарними умовами і програма, яка б заохочувала брати тваринок з притулку додому», — пропонує Яна.

Для того, щоб подолати наслідки проблеми, потрібно виявити та усунути її причину

«Дуже багато безвідповідальних людей. Мені до вподоби ідея з податками на тваринку. Завів — плати податки, тоді люди не будуть так бездумно ставитись до заведення тваринок», — каже Яна.

Про належне ставлення до тварин, важливість екоактивізму та волонтерства дитина дізнається найперше від батьків. Змалечку дитині або прививають, або ні любов до тварин. Розповідають про обов'язки, які з’являються, коли дитина вирішує завести домашнього улюбленця. Відсутність домашньої просвіти з цих питань не має ставати вироком та зеленим світлом для байдужості чи ще гірше — знущань над тваринами.

Автор: Олександр Гурський Проблема безпритульних тварин у Первомайській громаді. Опитування

Пересічні первомайці засуджують жорсткі методи боротьби з безпритульними тваринами

«Я дуже люблю тварин, бачу, як їх травлять, і серце кров'ю обливається. Тварин шкода, люди самі ж їх сюди підкидають — самі й травлять», — впевнена Лариса.

«Для мене це взагалі жах, навіть не можу уявити, що в когось піднімається рука таке робити. Я б таких людей карала по закону!» — говорить Яна.

«Я проти жорстких методів, безжалісний спосіб вирішення цієї проблеми навіть не розглядається», — Лілія.

Знання повинні витісняти відстороненість чи стереотипне мислення. Де їх можна отримати, якщо не в школі? Залучення зоозахисників та проведення виховних годин безперечно матиме позитивний вплив на дітей. Окрім вище перелічених варіантів варто виокремити ще один: прийом бездомних тварин містянами. Замість покупки з розплідників або зоомагазинів заохочувати людей забирати безпритульних тварин, — такі думки прозвучали від первомайців, яких запитувала журналістка.

Нагадаємо: Гард.City запрошує приєднатися до круглого столу, який запланований на 5 вересня у приміщенні Первомайського краєзнавчого музею. Тема: «Проблема безпритульних тварин у Первомайській громаді».

Реклама

Проблема безпритульних тварин у Первомайській громаді. Опитування

Джерело: thegard.city