Восени в Україні має з'явитися кадровий учительський резверв: коментує Міносвіти

05 вересня 2024 р. 09:35

05 вересня 2024 р. 09:35


Вже цієї осені в Україні може з’явитися кадровий резерв учителів. Наразі Міністерство освіти і науки України працює над його створенням.

Про це в інтерв’ю виданню Hromadske повідомив заступник міністра освіти та науки Андрій Сташків.

У чому суть

Йдеться про відновлення роботи освітянських закладів в прифронтових та тимчасового окупованих регіонах України. За словами заступника міністра, працівники закладів освіти зможуть на власний розсуд обрати область та район, де бажають працювати після її деокупації. Дані про цих учителів отримають місцеві школи після звільнення території та зможуть запросити їх на роботу.

«Плануємо надавати фінансову підтримку вчителям, які долучаться до кадрового резерву. Нині тривають перемовини з Мінфіном щодо визначення розміру оплати» , — зазначив Сташків.

За його словами, облік резерву вестиме «Інститут освітньої аналітики». Розробляється інформаційна система реєстрації вчителів.

Який стан справ із кадрами в освіті?

За даними МОН, на кінець минулого навчального року в Україні не вистачало близько 4% учителів для заповнення всіх вакансій. Це приблизно 15 тисяч вакансій у всіх школах — у середньому одна вакансія на школу.

Якщо порівнювати з попередніми роками, ситуація змінилася несуттєво, хоч є деякі особливості, пов'язані з війною. У прифронтових та прикордонних регіонах «кадровий голод» відчувається гостріше, особливо після деокупації. Наприклад, після звільнення Куп'янська та навколишніх громад у Харківській області місцева влада зазнавала серйозного дефіциту вчителів.

Але загалом, за словами Андрія Сташківа, в Україні ситуація не надто критична. Найбільше не вистачає вчителів української мови, іноземної мови, інформатики та фізики.

Раніше ми писали про структуру навчального року та в якій формі будуть навчатися школярі у Первомайській громаді.

Реклама

Восени в Україні має з'явитися кадровий учительський резверв: коментує Міносвіти

Джерело: thegard.city