Пропозиції з проблеми безпритульних тварин у Первомайську висунули учасники круглого столу

07 вересня 2024 р. 10:18

07 вересня 2024 р. 10:18


Круглий стіл на тему «Проблема безпритульних тварин у Первомайській громаді» традиційно відбувся у приміщенні краєзнавчого музею. Напередодні 5 вересня, дати проведення круглого столу, журналісти-медіатори Гард.City провели опитування: на вулиці та за допомогою гугл-форми. Що з того вийшло? Журналістка розкаже.

«Безпритульні тварини – це наш сором і наша проблема»

Тема безпритульних тварин для первомайської громади, втім, як і майже для всієї України, є кричущою. Безпритульні тварини — це наш сором, адже людина і тільки людина винна в ситуації, яка склалася. На засіданні круглого столу учасники акцентували увагу на тому, що це нагальна проблема, яка потребує вирішення та вже зараз — конкретних рішень. Тим більше, від початку великої війни кількість бродячих тварин зросла в рази.

Звісно, в різних мікрорайонах міста різна й кількість тварин. Переважно вони туляться біля місць, де можна прохарчуватися. Це або смітникові майданчики, або ж локації, де люди обладнали прихисток безхатченкам. До речі, є один із районів у місті, де ситуація під повним контролем самих жителів. Це приватний сектор, де люди домовилися про загальні правила утримання тварин та в разі появи безхатьків швидко влаштовують їх в родини. Втім, масовості таке явище, на жаль, не набуло. В більшій мірі люди залишаються байдужими. Звісно, що є зоозахисники, які намагаються власними зусиллями навести лад в цій сумній історії, але останнім часом вони все більше відчувають розпач. Напевне, саме через це лише дві зоозахисниці зголосилися взяти участь в роботі круглого столу. Інші просто відмовилися. Кажуть, що втомилися боротися з вітряними млинами. Не прийшли на обговорення і представники мерії, хоча запрошення було надіслане вчасно. Втім, обговорення відбулося і пропозиції напрацьовані.

Хто був присутнім?

Аеліта Шостакова Автор: Наталія Клименко Аеліта Шостакова

Зоозахисниці Надія Пономарьова та Алла Дуднік, активіст Милослав Янчик, педагог та активіст Ігор Швець, наукові працівниці музею Олена Красіна та Ірина Тихончик, журналістка Аеліта Шостакова, рекламна менеджерка Інна Олійник, журналіст Олександр Гурський, головна редакторка Галина Давидова та модераторка — Наталія Клименко.

Які питання пропонувалося розглянути?

  • Які стратегії можна застосувати для зменшення кількості безпритульних тварин у Первомайську?
  • Які перешкоди і виклики стоять перед організаціями та волонтерами, які працюють з безпритульними тваринами у Первомайську?
  • Які програми і проєкти допомоги безпритульним тваринам існують у Первомайську, і як їх можна покращити або розширити?
  • Які можливості для співпраці між місцевою владою, громадськістю та неприбутковими організаціями для розв'язання проблеми безпритульних тварин у Первомайську?
  • Як впливає освітній рівень на усвідомлення проблеми безпритульних тварин серед мешканців Первомайську і як цю обізнаність можна підвищити?

Надія Пономарьова та Алла Дуднік Автор: Наталія Клименко Надія Пономарьова та Алла Дуднік

Які запитання поставили містяни журналістам редакції Гард.City?

  • Чому так мало пишете на цю тему?
  • Чому нема з боку журналістів регулярного інформування населення про: необхідність дотримання закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Правил утримання домашніх тварин»; про необхідність стерилізації: штрафні санкції за залишення напризволяще тварин (викидання), а також про покарання за жорстоке поводження з тваринами? Вважаю за необхідне постійне та систематичне (а не раз в рік чи на два роки) інформування населення задля підвищення рівня обізнаності в зазначених питаннях. Адже це так важливо.
  • Чи реагує місцева влада на подібні запити та чи буде зворотній звʼязок? Чи не залишиться ця проблема без відповіді та не на часі?

Які питання громада поставила владі?

  • Чому така інертність у питанні безпритульних тварин?
  • Чому не здійснюється контроль за дотриманням законодавства України про захист тварин від жорстокого поводження, а також правил утримання домашніх тварин?
  • Чому не запобігають розплоду і викиданню домашніх тварин?
  • Чому нема доступної безперервної стерилізації тварин (адже це дуже важливо)?
  • Чому не запобігають жорстокому поводженню з тваринами?
  • Згідно чинного законодавства України тварини мають бути зареєстровані. Чому не проводиться обов'язкова реєстрація домашніх тварин? Адже це дало б допомогло навести лад з тваринами в громаді.
  • Коли, нарешті, буде наведений порядок з безпритульними тваринами, їхня кількість у місті просто катастрофічна?
  • Якщо безпритульну тварину переїжджає авто на дорозі і вона залишається жива і потребує допомоги, хто має її лікувати?
  • Чи є в місті окрема структура, яка займається виключно організацією і улаштуванням притулків для тварин? Як вирішується проблема стерилізації цих тварин на рівні міста?
  • На балансі якого ОСББ чи комунального підприємства стоїть смітник по вул.Гвардійській (біля будинку №6)? Хто має прибирати прилеглу територію?
  • Коли нарешті на вулицях не буде безпритульних зграй?
  • Питанням стерилізації безпритульних тварин повинна займатись організована на місцевому рівні структура, працівники якої мають бути навчені відповідно. Перекладати цю роботу на мешканців, які годують цих тварин, неправильно.

Які питання поставила громада зоозахисникам?

  • Чому так агресивно ставитеся до людей?
  • Чи місцева влада бере участь у фінансуванні притулків та допомозі волонтерам? Та як пересічним громадянам міста, небайдужим до тварин, можна допомагати притулкам?
  • Чи тварини видніші за людей?
  • Зоозахисники не повинні вимагати від мешканців, які годують безхатніх тварин, проводити їхню стерилізацію, оскільки для цього треба вміння зловити тварину та перетримати після стерилізації.

Які були пропозиції від містян?

  • Більше працювати!
  • Щоб влада та поліція здійснювали постійний якісний контроль за дотриманням господарями домашніх тварин правил утримання домашніх тварин та закону України про захист тварин від жорстокого поводження, а також запобігали правопорушенням щодо жорстокого поводження з тваринами.
  • Потрібно виділяти кошти на безкоштовну стерилізацію тварин! Не чекати, поки знову запрацює іноземна програма! Я зверталася у ветеринарну клініку і там сказали що давно такої процедури немає. А треба було помогти собаці. Не кожен може викласти 25% мінімальної пенсії. І треба штрафувати нарешті тих, хто труїть тварин, щоб запрацював закон по захисту.
  • Організувати та облаштувати належним чином притулки на рівні місцевої влади з фінансуванням та змусити чи заохотити ветлікарні забезпечити безкоштовну стерилізацію (можливо поступово, хоча б декілька тварин на тиждень, місяць).
  • Прибудинкова територія біля колишнього гуртожитку за адресою: Гвардійська,4, знаходиться в дуже занедбаному стані. Працівники ОСББ «Гвардійська» там не прибирають. Чагарники, розкидане сміття та нестерпний сморід — ось що прикрашає наш, і без того не самий мальовничий район. Пропоную належним чином налагодити роботу комунальної служби, яка відповідальна за цю територію. Можливо керівництво міста організує заходи з залученням громади до прибирання території, де ми живемо. Я б з радістю доєдналась, щоб зробити наш дім та нашу землю кращими та чистішими!
  • Створити притулок за межами міста і відловити всіх безпритульних собак і котів.
  • Міській владі організувати спеціальну структуру для проведення роботи з безхатніми тваринами та зробити притулок для утримання цих тварин (про відсутність фінансових ресурсів мешканці міста вже чули).

Про що говорили під час круглого столу

Олена Красіна Автор: Олександр Гурський Олена Красіна

Олена Красіна: «Проблема з безпритульними тваринами в місті глобальна. І її вирішити можна, лише створивши притулок. Є ще одна проблема, коли біля під’їзду або прямо в під’їзді живуть безпритульні собаки, і це створює величезні незручності, бо часто вони бувають агресивними по відношенню до чужих людей. Бо ж собака охороняє свою територію. Наступне, в приватному секторі я спостерігаю картину, коли окремі господарі на ніч виганяють своїх собак з двору. І це теж створює небезпеку. А ще має бути система штрафів, щоб люди розуміли, якщо ти завів собаку, то ти маєш відповідати».

На засіданні круглого столу Автор: Олександр Гурський На засіданні круглого столу

Галина Давидова: «Заснування притулку проблеми не вирішить. Навіть якщо ми зараз уявимо фантастичну ситуацію, коли влада вирішить питання з притулком і збере всіх в притулок, то до нас прийдуть собаки з сусідніх громад і районів, а в притулку тваринки будуть помирати голодною смертю, бо їх не буде чим годувати. Починати треба з харчової бази, щоб всі сміттєві баки були закритими. Уже у нас є такі ОСББ, які облаштували майданчики для відходів правильно. Муніципальна варта не справиться з цією проблемою. Місту потрібне комунальне підприємство, яке буде займатися лише цією темою. Головне в такій роботі — системність, і вона не миттєво, нехай через кілька років, але дасть результат. З того, що можна зробити просто зараз: міська влада має ініціювати щотижневі заходи з прилаштування тварин-безхатьків, як це робиться, наприклад, у Миколаєві. Для цього треба відвести місце, куди будуть запрошувати охочих прилаштувати тварин, та зробити рекламу таким заходам. Зі свого боку, можемо забезпечити інформаційну підтримку».

Ірина Тихончик: «Безвідповідальність господарів породжує збільшення кількості безпритульних тварин. А ще має бути культура вигулу собак. У нас немає її просто немає».

Милослав Янчик Автор: Наталія Клименко Милослав Янчик

Милослав Янчик: «Треба, щоб був закон, і щоб він діяв. Якщо ви маєте тварину, то вона повинна мати паспорт, має бути чіпована, вакцинована та стерилізована».

Інна Олійник Автор: Наталія Клименко Інна Олійник

Інна Олійник: «У нас таких проблем в приватному секторі немає. Ми дбаємо у себе в мікрорайоні. Якщо чиясь собака вибігла, то це не проблема зателефонувати і повідомити господарю. Все залежить від самих людей».

Надія Пономарьова: «Рік тому до нас прибилася вагітна собачка, її викинули з машини. За кілька днів вона народила вісім цуценят. Хтось із двору її отруїв. Нам вдалося врятувати бідолаху. Завезли до ветлікарні і знову привезли до нашого двору. Звісно, що ми її виходили, але з восьми цуценят залишилися в живих лише двоє. Тепер нам знову потрібно збирати кошти на стерилізацію уже інших собак. Але ж це не вихід. Має бути безкоштовна стерилізація. А ще маємо велику проблему у бездушному і жорсткому ставленні людей до тварин. Душа болить».

Ігор Швець Автор: Наталія Клименко Ігор Швець

Ігор Швець: «Я за те, що кожна тварина має право на життя, я проти жорстокого поводження з тваринами, але кожного року в Україні помирає до десяти людей від нападу собак та десятки травмованих. У кожній громаді має проводитися комплексна робота. Стерилізація та притулки вирішить проблему частково. Питання не в тому, що собакам немає, де жити, проблема в тому, що їх викидають. Я вважаю, не треба вигадувати велосипед. Є приклади інших країн, наприклад, Німеччини. Це чіпування, вигулювання чотирилапого друга на повідку та в наморднику, податок за утримання тварини або спеціальна страховка. А ще — штрафи за недбале ставлення до тварин».

Коротко про те, на чому ставили акценти присутні

  • На посиленні відповідальності тих, хто утримує тварин. Закони України повинні працювати.
  • На необхідності стерилізації та чіпування тварин.
  • Паспортизація та реєстрація домашніх тварин.
  • Про необхідність дотримання Правил утримання тварин на території громади.
  • Про напрацювання дієвого механізму взаємодії з поліцією щодо дотримання Правил утримання тварин та законодавства України.
  • Про вивчення питання створення притулку для тварин (або центру перетримки).
  • Про визначення місць для вигулу тварин.
  • Про проведення просвітницької роботи у сфері поводження та утримання тварин, зокрема, у школах і навіть дитсадках, щоб виховувати в підростаючого покоління почуття обов’язку й відповідальності за своїх домашніх улюбленців.
  • Про створення окремого комунального підприємства, яке б системно опікувалося питаннями безпритульних тварин, питаннями контролю паспортизації, реєстрації домашніх тварин. Питаннями профілактичної роботи з містянами. І разі необхідності — притягненням до адміністративної відповідальності.
  • Пропозиція: запровадити вже зараз традицію виставок-ярмарок по прилаштуванню тварин в родини, відвести для цієї мети певне місце.

Головна редакторка Гард City Галина Давидова відповідає на запитання містян

— Не можна сказати, що ми не піднімаємо проблему безхатніх тварин взагалі. Однак згодна, що на цю тему треба писати більше. Не так давно ми робили статтю в стилі журналістики рішень про те, як іншим містам вдається справлятися з проблемою. Тож вважаю за необхідне, враховуючи зауваження містян, заснувати на сайті спеціальний розділ з цієї теми. Нами буде систематизована та в доступній формі опублікована і інформація по відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Звернемося до юристів із системи безоплатної правової допомоги. Ці матеріали зможуть використовувати і педагоги для виховних годин — необхідна інформація буде під рукою. Думаю, протягом найближчого тижня ця спеціальна рубрика запрацює.

Читачі запитали, чи реагує місцева влада на подібні запити? Ви бачите самі, наскільки влада зацікавлена в цій темі і у співпраці з громадою взагалі. Сьогодні вони відсутні. Однак у будь-якому випадку запитання для влади та напрацювання круглого столу ми надішлемо офіційним листом на ім’я міського голови. Будемо разом чекати на відповідь.

Реклама

Пропозиції з проблеми безпритульних тварин у Первомайську висунули учасники круглого столу

Джерело: thegard.city