«Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»: Галина Скіпальська

14 вересня 2024 р. 08:09

14 вересня 2024 р. 08:09


«Надавайте інформацію, навіть якщо вона не завжди позитивна, це допоможе зберегти довіру. Не забувайте про зворотний зв’язок», — стверджує Галина Скіпальська, директорка представництва HealthRight в Україні та виконавча директорка БФ «Українська фундація громадського здоров'я». Про місію і роботу організації та принципи комунікації, яких вони дотримуються, і що радять іншим, розпитала журналістка Гард.City.

Довідково. Галина Богданівна Скіпальська — докторка психології, українська громадська діячка, експертка у сфері протидії ґендерно-зумовленому насильству, профілактики ВІЛ/СНІДу, розвитку послуг для жінок вразливих груп.

«Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»: Галина Скіпальська

Обіймає посаду директорки представництва міжнародної організації HealthRight International в Україні та виконавчої директорки МБФ «Українська фундація громадського здоров'я».

«У нашій справі не може бути змагання»

— Історія вашої організації в сфері охорони громадського здоров’я налічує вже понад 15 років. З початком війни з’явилося багато нових подібних. Чи важко конкурувати?

— Не варто називати це конкуренцією. Бо в нашій справі не може бути змагання за «звання» кращого, сильнішого, швидшого. Наша спільна мета — допомога. Тому це не конкуренція, а підтримка. І ми прагнемо ділитися своїм досвідом, відкриті до нових спільних програм і проєктів, адже маємо, що дати людям.

З 2005 року, коли в Україні почала працювати благодійна організація HealthRight International (Право на здоров’я), ми реалізували десятки проєктів, у нас фахова і потужна команда з великим досвідом у питаннях гендерної рівності, надання послуг. HealthRight International як благодійна організація була заснована ще в 1990 році та існує у більш ніж у 30 країнах світу. У 2008 році HealthRight заснували МБФ «Українська фундація громадського здоров’я». Тож це справді величезний обсяг знань і навичок, якими ми готові ділитися. Ми відкрили першу Соціальну квартиру в Києві у 2013 році.

За ці роки допомогли тисячам жінок, мамам із дітками.

«Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»: Галина Скіпальська

Цю модель сьогодні використовують всі громадські організації. Ми маємо чимало досвіду, який не про конкуренцію, а про співпрацю та партнерство.

— Що ви вважаєте найважливішим у вашій професійній діяльності?

— Протягом такого тривалого шляху в сфері громадського здоров’я ми мали можливість працювати над численними важливими проєктами. Одним з ключових етапів завжди є робота над розробкою та впровадженням програм для покращення доступу до психологічних, соціальних і юридичних послуг для тих груп населення, які найбільше цього потребують. Наприклад, одним із таких зараз є проєкт «SafeWomenHUB: захист жінок та дівчат, які постраждали від війни в Україні». Платформа SafeWomenHUB створена лише у квітні 2022 року для надання психосоціального консультування постраждалим від війни жінкам та дівчатам у відповідь на серйозні порушення прав і звірства російських військ проти жінок і дівчат під час війни та гуманітарної кризи, а також для підвищення обізнаності щодо попередження гендерно зумовленого насильства, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми. Психологами та соцпрацівниками платформи за трішки більше, ніж два роки, надано 38 704 індивідуальних консультацій та послуг для 16 636 жінок та дівчат. Відчуття того, що ти допомагаєш іншим, і є найважливішим нашим досягненням. Загалом з початку повномасштабної війни в рамках наших проєктів до нас звернулося більш як 1 000 000 людей. Кожну історію ми проживаємо разом, допомагаємо і підтримуємо.

«Кожну історію ми проживаємо разом, допомагаємо і підтримуємо» Фото: з особистого архіву «Кожну історію ми проживаємо разом, допомагаємо і підтримуємо»

«Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»

— Це вражаючі результати. Але громадській організації, мабуть, важко було б існувати без комунікацій на місцях з міською владою чи іншими ГО? Чи зацікавлена в комунікаціях ваша організація?

— Дійсно, комунікація є важливою для нашої роботи. У нас підписано десятки меморандумів про співпрацю з громадськими організаціями, медичними закладами та державними установами. І це не просто формальність, це перенаправлення, це співпраця, спільні заходи… Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива. Наприклад, наш проєкт «Центр життєстійкості» в Миколаєві став можливим саме завдяки тісній комунікації з владою міста Миколаїв. Також ефективна комунікація з місцевим управлінням громад допомогла нам відкрити інтегровані центри комплексної підтримки Brave&Save, які працюють з вересня 2022 року. Команди зустрічають евакуаційні потяги, надають психологічну, медичну допомогу.

Але розкрию секрет. Якою б важливою не була комунікація, також вагому роль відіграє імідж і довіра. І роки нашої роботи це підтверджують. За останнім рейтингом громадських організацій від Forbs ми входимо до 50 організацій України, яким можна довіряти.

Але те, що мене найбільше захоплює в комунікації, так це її здатність впливати на зміну суспільної думки і поведінки. В МБФ «Українській фундації громадського здоров’я» ми працюємо над тим, щоб комунікація була не лише інформативною, але й мотиваційною, щоб заохотити людей до участі в наших програмах та ініціативах.

— З початком повномасштабного вторгнення як змінився цей процес? Які труднощі ви спостерігаєте і як це впливає на реалізацію ваших ініціатив?

— Повномасштабне вторгнення принесло численні виклики для всіх. Ніхто не був готовим до війни. Ні державний сектор, ні громадські організації. Нам легше, аніж державі було переформатуватися та посилити послуги, які надає держава. Влада робить більший акцент на кризовому управлінні. А для громадських організацій це означає необхідність бути більш гнучкими і швидко адаптувати свої стратегії до змінюваних умов.

В умовах війни державний сектор стикається з величезними викликами, які постійно зростають. Ми активно допомагаємо в цих складних умовах: зустрічаємо людей з тих міст і сіл, де лінія фронту уже зовсім близько, чи людей, які рятуються від руйнівних наслідків, таких як, наприклад, підрив Каховського водосховища. Часті виклики — розчарування, насильство, жорстокість, постійна небезпека і тривожність через обстріли. Компонент з надання психологічної допомоги присутній сьогодні майже у кожному проєкті. Це вкрай необхідно українцям.

У цей період комунікації стали ще важливішими. Коли нас запрошують допомогти владі чи іншим громадським організаціям, ми завжди готові простягнути руку підтримки. Це спільна робота, і наші зусилля спрямовані на забезпечення ефективної і злагодженої взаємодії для покращення ситуації та надання допомоги тим, хто її найбільше потребує.

Фото: з особистого архіву «Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»: Галина Скіпальська

«Важливо не боятися вчитися і звертатися за допомогою»

— Чи важче стало надавати послуги в умовах війни, коли всі ми з натягнутим, як струна, нервами? Чи сприймають люди допомогу і готові розповідати про свій біль?

— З початку війни кількість проєктів збільшилась, відповідно, зросла і кількість людей, які звертаються до нас. Люди, які отримують допомогу, часто знаходять в собі сили поділитися своїм болем і переживаннями. Це дозволяє нам краще розуміти їхні потреби та адаптувати нашу підтримку. Важливо, щоб ми були чутливими і уважними до їхніх історій, адже тільки так можна надати дійсно ефективну допомогу у цей складний час. Наші команди, а це більш як 300 колег, часто працюють навіть на лінії фронту.

«Найбільші виклики виникають у сфері психологічної допомоги» Фото: з особистого архіву «Найбільші виклики виникають у сфері психологічної допомоги»

Наша організація реалізує різні проєкти по всій Україні, майже в усіх областях, навіть поблизу лінії фронту. У нас постійно працюють Денні центри і Соціальні квартири «Право на здоров’я». Але найбільші виклики виникають у сфері психологічної допомоги. В умовах постійного стресу та напруги, з якими стикаємося і ми, і наші клієнти, надавати ефективну підтримку стає складніше. Проте ми продовжуємо працювати і забезпечувати необхідну допомогу. Попри все ми і про колег не забуваємо, проводимо супервізії, бо так важливо триматися самим та ще й фахово надавати послуги клієнтам.

— Що ви порадите тим організаціям, які ще зовсім юні? Чому і як важливо комунікувати між собою?

— Для молодих організацій важливо не боятися вчитися і звертатися за допомогою до досвідчених колег. Наприклад, ми першими розробили рекомендації (СОП) для відкриття соціальних квартир та денних центрів, що стало унікальним досвідом, зафіксованим у нашому посібнику, який рекомендований Київським столичним університетом імені Бориса Грінченка. Ми були першовідкривачами в цій сфері і з радістю ділимося своїми напрацюваннями.

Рекомендуємо активно спілкуватися з іншими організаціями та експертами, які вже мають досвід у вашій сфері. Так ви зможете отримати цінні поради та уникнути поширених помилок. Наша організація завжди відкрита для діалогу і готова підтримати новачків, обмінюючись знаннями і досвідом

А також, щоб забезпечити гнучкість у своїх комунікаційних стратегіях, треба бути готовими до швидкої адаптації. Важливо активно використовувати різні канали: від соціальних мереж до прямого спілкування через особисті зустрічі, конференції та семінари.

Регулярність і прозорість у комунікації також грають важливу роль — надавайте інформацію, навіть якщо вона не завжди позитивна, це допоможе зберегти довіру. Не забувайте про зворотний зв’язок: слухайте, чуйте та відчувайте людей та реагуйте на їхні потреби.

Реклама

«Без належної комунікації якісна і ефективна співпраця просто неможлива»: Галина Скіпальська

Джерело: thegard.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua