Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

14 вересня 2024 р. 09:03

14 вересня 2024 р. 09:03


У 2024 році Миколаївська область вийшла на перше місце по Україні за кількістю осіб, що постраждали від торгівлі людьми (за даними Нацсоцслужби). Чому це відбувається і як захистити себе і близьких: розповідали тренери ГО «Сек’юріті Прав» Анатолій Іванов і Людмила Савенко на інформаційній сесії «Правила безпечного працевлаштування та міграції». Захід провели для студентів Первомайського політехнічного інституту НУК імені адмірала Макарова: тепер учасники обізнані про те, як не втрапити у скрутну ситуацію і де шукати допомоги, якщо таке сталося. Проте ця інформація корисна не лише для молоді, адже у пастку недоброчесних роботодавців може втрапити кожен, незалежно від віку, освіти тощо. Тож ознайомтеся самі і поділіться із вашими рідними та друзями: це важливо.

Чергова інформаційна сесія відбулася 13 вересня 2024 року, це, за словами організаторів, уже п'ятий такий захід. Зустріч тривала дві години, проте присутні не занудьгували ні на мить: тренери Анатолій Анатолійович і Міла подавали корисну інформацію у цікавій інтерактивній формі. Анатолій Іванов наголошує, що працюють за принципом неформальної освіти. Інформування не зводиться до простої розповіді: тут багато спілкування, вправи і тести, ігри, командна робота і, звісно, смаколики і подарунки.

Під час зустрічі

Перед початком зустрічі журналістці вдалося поспілкуватися із Анатолієм Івановим, головою ГО «Сек’юріті Прав».

Анатолій Іванов і Людмила Савенко, тренери Автор: Юлія Савва Анатолій Іванов  і Людмила Савенко, тренери

— Сьогоднішній захід, інформаційну сесію, присвячену правилам безпечного працевлаштування та міграції, проводить ГО «Сек’юріті Прав». Ця молодіжна громадська організація, заснована внутрішньопереміщеними особами із різних куточків України. Ми покликані, перш за все, інтегруватися у громаду, познайомитися з місцевою молоддю, розвиватися самі, розвивати місцеву молодь. Одним із напрямків є протидія торгівлі людьми, адже, на жаль, торгівля людьми залишається сучасним злочином проти людяності, проти прав людини. Частково ми самі на собі переживали певні аспекти, тому для нас надважливо популяризовувати інформацію, щоби люди, молодь, яка ще не мала досвіду працевлаштування, не потрапляла в такі ситуації.

Інформаційна сесія. Правила безпечного працевлаштування та міграції Автор: Юлія Савва Інформаційна сесія. Правила безпечного працевлаштування та міграції

Протягом проєкту передбачено проведення 20-ти інформаційних сесій для молоді Первомайської і Мигійської територіальної громади. Співпрацюємо із різними професійно-технічними закладами освіти, вони радо нам ідуть назустріч. Мали досвід проведення у Первомайському фаховому коледжі, для 4-х курсів, мали досвід проведення в Мигії, ще плануємо — у Первомайський медичний коледж.

Проєкт став можливим завдяки партнерству Міжнародної організації міграції і за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Перед початком зустрічі Автор: Юлія Савва Перед початком зустрічі

Розпочалася зустріч із реєстрації учасників і знайомства у цікавому форматі: кожен мав спіймати м’ячик-іграшку, а тоді назвати своє ім'я, вік і... якою тваринкою вважає себе сьогодні. Були тут і котики, і рибки, і пандочки. Дійшла черга і до авторки статті. Можливо, читачам теж цікаво буде дізнатися, що загалом я собака (за гороскопом), проте вважаю себе кішкою, бо більше люблю котиків.

Знайомство

Такий неформальний початок налаштував присутніх на дружній лад, а наступною у переліку активностей була гра «Міф чи правда» у форматі тесту. Ось тут учасники дізналися, що навіть як використуєтеся послугами агентства з працевлаштування та підписуєте трудовий контракт, однак існує ризик потрапити у рабство. Міфом є й те, що в разі поїздки за кордон для роботи не поодинці, а групою, цей ризик начебто менший. Потрапити в халепу може не тільки людина без освіти: на небезпеку може наразитися будь-хто, незважаючи на вік, стать і освіту.

Під час інформаційної сесії

Щороку у світі від торгівлі людьми потерпає 600-800 тисяч людей, це проблема актуальна для усіх країн, і необов'язково виїздити за кордон: втрапити у пастку можна і всередині своєї країни. За даними Національної соціальної сервісної служби України , у 2024 році трійку лідерів за випадками торгівлі людьми посідають Миколаївська область (28), Київ (19) і Одеська область (16).

Миколаївська область, на жаль, у лідерах Миколаївська область, на жаль, у лідерах

Бувають різні форми торгівлі людьми: трудова або сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність та участь у збройних конфліктах, примус до жебракування, примусової вагітності, вилучення органів, використання у порнобізнесі, усиновлення із метою наживи.

Форми торгівлі людьми Форми торгівлі людьми

Учасникам зустрічі запропонували переглянути три історії людей. Ці історії різні, але в той час схожі. Хлопець ВПО, розлучена жінка і чоловік, який шукав спосіб заробити. Усі вони опинилися у скрутному становищі і кожен потрапив у пастку експлуатації, довірившись непорядним роботодавцям. Замість легкого заробітку ці люди отримали фізичне і ментальне виснаження та ще більше фінансових і психологічних проблем. На щастя, ці три історії мають добре завершення: після всіх поневірянь їм вдалося повернутися до родин і отримати допомогу. Одна з цих історій у відео.

Студенти, розділившись на три команди, переглянули кожна своє відео, а тоді презентували присутнім аналіз ситуації: що трапилося в цій історії, чому це сталося і які поради варто дати людям, щоби такого більше не траплялося.

На інформаційній сесії для молоді

Як захистити себе і рідних від потрапляння в халепу

Є певні правила, яких необхідно дотримуватися, щоб убезпечити себе.

Як подбати про власну безпеку

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

  • Надавати документи можна тільки офіційним особам.
  • Необхідно зробити копії документів і зберігати їх окремо від оригіналів. Також зробити електронні копії та відправити собі на електронну пошту.
  • Агенція із працевлаштування повинна мати: ліцензію на ті види робіт і ті країни, де пропонує роботу, а також власний сайт і реальний офіс. У протилежному випадку це можуть бути шахраї.
  • Трудовий договір (контракт) необхідно читати повністю, а не просто підписувати. Він має бути викладений вашої рідною мовою або такою мовою, яку ви розумієте. Умови праці, вимоги і зобов'язання щодо працівника мають бути викладені прозоро та зрозуміло.
  • Перевірте законодавство країни, де плануєте працювати. Зазвичай для офіційного працевлаштування необхідна робоча віза. Якщо з країною діє спрощений режим (наприклад, Польща), необхідний дозвіл на сезонну роботу. Візу необхідно оформляти самостійно на території України через консульство чи посольство тої країни, де плануєте працювати.
  • Будьте пильними. Бажано знати мову країни, у яку їдете, адресу консульства, а також зберегти телефони екстрених служб.
  • Бажано мати із собою готівку, а також, крім смартфона, запасний кнопковий телефон.
  • Поділіться інформацією з тими, кому довіряєте, про те, куди їдете, з ким, як надовго.
  • Завжди залишайтеся на зв'язку із рідними. Домовтеся про кодове слово, яке означатиме, що ви в небезпеці і потребуєте допомоги.
  • Допомогу приймайте тільки від перевірених людей і організацій, які мають підтверджувальні документи.

Придивись: начебто вигідна пропозиція може бути обманом

Куди звертатися по допомогу

Якщо втрапити у скрутну ситуацію, звертайтеся по допомогу, яку надає Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Телефонуйте 527 Автор: Юлія Савва Телефонуйте 527

Фахівці організації надають допомогу різних видів: спочатку закриють базові потреби людини у скрутному становищі (продукти, предмети гігієни, одяг), тоді допоможуть із житлом і пошуком роботи, підтримкою родини, за потреби нададуть психологічну підтримку та медичне обстеження, юридичну допомогу у відновленні документів тощо, допоможуть здобути новий фах за допомогою перекваліфікації, отримати грант на навчання або відкрити власну справу.

Зустріч у коледжі Автор: Юлія Савва Зустріч у коледжі

Після перерви із чаєм і смаколиками розпочалася друга частина зустрічі: учасникам запропонували розділитися на дві команди та зіграти у настільну гру «Рожеві окуляри».

Гра «Рожеві окуляри»

Гра розроблена в рамках проєкту «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад», що впроваджувався Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у партнерстві з Українським фондом «Благополуччя дітей» та Фондом розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. Складається гра із карток-запитань і карток-відповідей, що поділені на кола. У кожному колі містяться питання, пов'язані із торгівлею людьми (ситуації, коли людина може потрапити у пастку; права людини, правила безпеки і поради).

Настільна гра «Рожеві окуляри»

Обидві команди практично одночасно завершили гру, тож перемогла дружба.

Скануйте qr-коди та переходьте за корисними посиланнями Автор: Юлія Савва Скануйте qr-коди та переходьте за корисними посиланнями

Тоді тренери запропонували учасникам іще одну вправу: учасники розділилися на три команди і отримали кожна свої умови; далі студентам потрібно було зателефонувати до консультантів гарячої лінії з протидії експлуатації 527 та проконсультуватися у фахівців щодо свого питання.

Команди виступають

Перша група мала завдання з'ясувати, як діяти безпечно, якщо підліток, котрому ще немає 18-ти, хоче працевлаштуватися в Україні. Друга група дізналася, що варто врахувати, якщо вже маєш 18 років та збираєшся вирушати на роботу за кордон. Врешті, третя група консультувалася щодо того, як безпечно подорожувати за кордоном в якості туриста.

Командна робота

Усі студенти відзначили, що спілкування із консультантами гарячої лінії було інформативним і професійним: отримали вичерпні відповіді на всі запитання і корисні поради, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Сувеніри і смаколики

Насамкінець усі учасники заходу отримали приємні й корисні сувеніри: наліпки, браслети, брошури-пам'ятки із важливою інформацією.

Корисна онлайн-гра: скануйте код і грайте.

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Реклама

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Як безпечно працевлаштуватися і подорожувати: тренери ГО «Сек’юріті Прав» провели сесію для молоді

Джерело: thegard.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua