Платні документи в ДРАЦС: офіційні розцінки і обурення пенсіонера з Корабельного району

19 вересня 2024 р. 18:50

19 вересня 2024 р. 18:50


До редакції Кorabelov.info звернувся пенсіонер з Корабельного району міста Миколаєва, обурений тим, що в районному відділі Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), як він дізнався, необхідно платити за отримання за довідок:

“У мене померла мама, я прийшов за довідкою про смерть, а в Загсі сказали, що мені потрібно буде сплатити 500 гривень. Я кажу: це жарт такий?

А якщо в мене нема грошей? Тоді, виходить, я не зможу подати на спадщину, і вона відійде державі? Це вони так вирішили розбагатіти?”, – не розуміє чоловік похилого віку.

Ми звернулися за коментарем до Корабельного відділу ДРАЦС у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, і там пояснили, що розцінки на послуги вигадали не вони, а затверджені Міністерством юстиції і є стандартними для всіх відділень країни. Так, Витяги з реєстру коштують по 221 грн , Свідоцтва – по 331 грн .

Платні послуги були завжди . Свідоцтва про народження або смерть, про шлюб – все це оплачується. Просто раніше це були одні тарифи, зараз – інші. Під час війни вже два рази ціни підіймалися . Додається ще і держмито, але воно – взагалі копійки, менше гривні.

Цьому чоловікові потрібно було отримати Довідку про шлюб матері і Свідоцтво про смерть. Це 221 + 331 гривня. Але він пішов обурений і навіть не дослухав, що для пенсіонерів (як і для ВПО, учасників ліквідації Чорнобильської аварії, матерів-одиначок) застосовуються знижки , тобто у нас, можна сказати, – індивідуальний підхід до наших відвідувачів, – розповіли в державній установі.

До речі, тут є термінал, через який можна оплатити послугу. Отримані кошти використовують на господарські потреби установи (той же папір для роздруківки треба купити, сплатити за електроенергію і т.д.).

Платні документи в ДРАЦС: офіційні розцінки і обурення пенсіонера з Корабельного району

Джерело: korabelov.info