Наступного року учні 4-х та 9-х класів не складатимуть держіспит

25 вересня 2024 р. 17:54

25 вересня 2024 р. 17:54


У 2025 році державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4-х та 9-х класів вирішили не проводити. Про це офіційно заявив Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) , повідомивши про зміни в підході до шкільної оцінки учнів.

Замість цього, в школах заплановано продовження пілотного тестування для учнів 4-х класів , яке було вперше проведене в 2024 році. УЦОЯО пояснив, що введення ДПА для всіх учнів поки що недоцільне, але уточнив, що робота над вдосконаленням моделі тестування триває. Таким чином, у 2025 році вдруге відбудеться пілотне тестування для четвертокласників.

У відомстві також підкреслили, що результати цього тестування жодним чином не вплинуть на підсумкові річні оцінки учнів і будуть використані виключно для вдосконалення системи.

Тестування для 9 класів – у 2026 році

Щодо учнів 9 класів , пілотне тестування планують розпочати не раніше 2026 року . УЦОЯО зазначає, що розробка моделі ДПА для цієї вікової категорії є складним викликом, оскільки навчання в різних школах відбувається за різними програмами. Проте найбільш імовірним форматом атестації стане комп’ютерне тестування , яке, як очікується, буде прозорим та зручним для всіх учасників.

Очікується, що у 2026 році участь у пілотному проекті буде добровільною для освітніх закладів, які забажають долучитися до впровадження нової системи оцінювання.

Що нового у тестах?

Крім традиційних тестів з мови, літератури та математики, УЦОЯО планує включити в ДПА оцінки з таких предметів, як громадянська освіта, іноземні мови, історія та природничі науки. Це зробить атестацію більш комплексною та наблизить її до сучасних освітніх стандартів.

Наступного року учні 4-х та 9-х класів не складатимуть держіспит

Джерело: korabelov.info