Підрив пам'ятників у Миколаєві: через два роки підозрюваних немає

17 жовтня 2024 р. 17:53

17 жовтня 2024 р. 17:53


Станом на жовтень 2024 року в Миколаєві триває розслідування двох гучних кримінальних справ за фактами підривів пам’ятників: «Загиблим міліціонерам» та «Скорботна мати» . Про це повідомили у відповіді слідчого управління ГУ НП у Миколаївській області на запит « Новин-N ».

Кваліфікація та хід розслідування

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань обидві справи кваліфікували за ч.4 ст.296 Кримінального кодексу України , яка передбачає покарання за грубе порушення громадського порядку із застосуванням спеціально підготовленого предмета. Порушникам загрожує до 7 років позбавлення волі .

У слідчому управлінні наголошують, що на даний момент підозру у цих справах нікому не вручено, а досудове розслідування триває . Справа перебуває на контролі відділення поліції №1 Миколаївського РУП ГУНП у Миколаївській області .

Історія конфліктів навколо пам’ятників

Пам’ятник «Загиблим міліціонерам», розташований на вулиці Садовій , був підірваний пізно ввечері 19 жовтня 2022 року , що викликало значні руйнування в околицях. У будинках поблизу вилетіли вікна, були зруйновані фасади магазинів та скління балконів. Уламки пам’ятника навіть залетіли до «Сіті-центру» .

Перед вибухом, 13 жовтня 2022 року , між представниками «Народного руху» та ветеранами МВС стався конфлікт щодо можливого демонтажу цього монумента. Врешті, конфлікт вдалося врегулювати: начальник управління культури Юрій Любаров запевнив, що пам’ятник охороняється законом, і для його демонтажу потрібен дозвіл Міністерства культури України . Незважаючи на це, пам’ятник підірвали за кілька днів.

Другий випадок стався 2 листопада 2022 року , коли вибух знищив обеліск «Скорботна мати» у сквері на перетині Херсонського шосе та вул. Інгульської . Пам’ятник, присвячений жертвам Другої Світової війни, був зруйнований пізно ввечері.

Ми писали:

“Якщо це вибух від вибухівки, вони дадуть відповідь за законом. Хто б це не був”, – написав він .

Підрив пам'ятників у Миколаєві: через два роки підозрюваних немає

Джерело: korabelov.info