Верховна Рада "залишає у спокої" 18-річних? Захід запитує: чому? - міністр Умєров

18 жовтня 2024 р. 17:00

18 жовтня 2024 р. 17:00


Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що питання мобілізації молодих українців віком від 18 до 25 років викликає інтерес у західних партнерів. За його словами, іноді партнери України хочуть зрозуміти, чому саме вік мобілізації починається з 25 років, а не з 18.

“Наші партнери хочуть зрозуміти, чому ми не мобілізуємо людей від 18 до 25”, — пояснив міністр в інтерв’ю “Радіо Свобода” . За його словами, це рішення ухвалено відповідно до українського законодавства і було затверджено Верховною Радою , яка дозволила мобілізувати осіб від 25 до 60 років.

Чи можливі зміни в законодавстві?

На питання про можливі зміни до мобілізаційних рамок, Рустем Умєров зазначив, що українська влада прагне надати громадянам вибір щодо їхньої участі у військовій службі.

“Ми завжди хочемо давати вибір людині, щоб вона сама обирала. Зараз, як ми кажемо, ми працюємо згідно з усіма нормами законодавства. У законодавстві чітко визначено, що мобілізація стосується осіб від 25 років і старше. Але якщо є бажання когось служити своєму народу, ми завжди раді бачити добровольців”, — підкреслив міністр .

Таким чином, мобілізація молоді залишається на добровільній основі, але закон не передбачає обов’язкового призову для осіб до 25 років. Однак, Умєров не виключає можливості зміни правил, якщо ситуація в країні або вимоги армії зміняться.

Захід тисне на Україну щодо мобілізації молоді?

Заяви про те, що західні партнери, зокрема США, можуть вимагати більшої мобілізації серед молодих українців, пролунали з боку Сергія Лещенка , радника керівника Офісу президента України. Він зазначив, що американські політики натякають на необхідність мобілізації молоді від 18 до 25 років , оскільки лише надання зброї може бути недостатнім для досягнення перемоги.

Однак, Умєров спростував ці твердження, зазначивши, що “про мобілізацію обговорень не було” . Він також додав, що уряд не коментує чутки.

“Коли мене питають про мобілізацію, я кажу, що ми провели разом із парламентом закон, у якому чітко визначено, як людина стає військовозобов’язаною, як її готують і як вона служить. Усі процеси чітко описані і відповідають законодавству”, — пояснив міністр.

Тиск з боку США: міф чи реальність?

У той час, як деякі політики та експерти припускають, що США чинять тиск на Україну щодо мобілізації молоді, офіційні представники України відкидають такі чутки. Мобілізація молодих людей залишається темою для обговорення, але наразі законодавство чітко визначає межі призову: від 25 до 60 років.

Верховна Рада "залишає у спокої" 18-річних? Захід запитує: чому? - міністр Умєров

Джерело: korabelov.info