Вперше у Південноукраїнську: спільне написання Радіодиктанту національної єдності. Реєструємось

22 жовтня 2024 р. 17:46

22 жовтня 2024 р. 17:46


Спільне написання Радіодиктанту національної єдності відбудеться вперше у Південноукраїнську! Всіх бажаючих запрошуємо долучитися до цього важливого дійства, яке відбудеться у п'ятницю, 25 жовтня 2024 року. Про місце проведення буде повідомлено окремо кожному зареєстрованому учаснику напередодні. Цей захід організований редакцією газети «Контакт» за підтримки міської влади. Детально про те, як долучитися дивіться нижче.

Радіодиктант національної єдності проводиться в Україні вже 24 роки. Він має на меті об'єднати українців навколо рідної мови та культури. З кожним роком кількість учасників зростає, особливо після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Люди з різних куточків світу беруть участь у цій ініціативі, підкреслюючи свою прихильність до української мови.

У 2023 році в акції взяли участь понад 20 тисяч осіб з 39 країн, серед яких були як носії мови, так і ті, хто її вивчає. Найстарша учасниця — 90-річна незряча жінка, з диктантом їй допомагала сусідка, яка допомагає з господарством. Це свідчить про зростаючий інтерес до української культури та мови.

Як взяти участь

Для участі в спільному написанню Радіодиктанту південноукраїнцям необхідно зареєструватися.

  • Форма для реєстрації: https://forms.gle/NP8wG7hj33LhMhg3A
  • Дата проведення: п’ятниця, 25 жовтня 2024 року
  • Час: початок трансляції диктанту об 11:00
  • Місце проведення: буде повідомлено особисто зареєстрованим учасникам

Організатори просять учасників приходити на захід заздалегідь — о 10:45. Рекомендується мати з собою ручку. Про місце проведення буде повідомлено окремо кожному зареєстрованому учаснику.

Тема цьогорічного диктанту

Текст для диктанту написала відома українська письменниця Оксана Забужко, а читатиме його поет і військовий Павло Вишебаба. Тема цьогорічного диктанту залишиться в секреті до самого заходу, що додає інтриги і залучає ще більше учасників.

Де транслюватимуть диктант?

Диктант транслюватимуть на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Як надіслати свій диктант на перевірку?

Роботи прийматимуться онлайн та офлайн:

  • Паперові листи потрібно надсилати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.
  • Онлайн свою роботу можна надіслати на електронну скриньку [email protected] . Для цього потрібно сфотографувати або відсканувати написаний текст.

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуться, а всі роботи перевірить фахова комісія.

Цікаві факти написання радіодиктанту

Жодного року не було такого, щоб ніхто не переміг. Участь у радіодиктанті централізовано беруть учасники з різних країн. Наприклад, у Ягеллонському університеті у Кракові його пишуть студенти, які вивчають українську мову як іноземну. А радіо «Люблін» запрошує всіх писати диктант у свою студію. Щороку на радіодиктант українці збираються в Китаї , Австралії , США та Канаді . Загалом щороку щонайменше три десятки учасників — це іноземці.

Посол України в Республіці Ліван , Ігор Осташ , традиційно писав радіодиктант в Україні, а після призначення в Ліван щороку організовує локацію в Бейруті .

Перший Радіодиктант національної єдності відбувся в травні, до Дня Кирила та Мефодія (24 травня) та з нагоди перепоховання Тараса Шевченка. Слухачі не зовсім зрозуміли правила, і результати оголосили лише восени, тому багато хто забув, що писав диктант. Після оголошення переможців знову почали приходити роботи.

Запроваджено перші правила щодо термінів надсилання робіт та оформлення. Перші тексти не створювалися спеціально, що призводило до переписування з книжок.

Київський університет імені Бориса Грінченка встановив рекорд України з наймасовішого написання радіодиктанту на одній локації.

Радіодиктант вперше транслюється в телеверсії. Започатковано заклик до організації осередків проведення диктанту. Упроваджено можливість надсилати роботи на електронну пошту.

Радіослухачі надіслали на перевірку 21021 написаний диктант. Без помилок написали 60 учасників, а три роботи надійшли з окупованого Криму.

Текст читав доцент Олександр Авраменко. Участь у диктанті взяли більше 150 людей, зокрема письменник Василь Шкляр. Латвійські українці також приєдналися до акції.

У диктанті взяли участь 32799 осіб, з яких 311 не зробили жодної помилки. Диктант писали одночасно в різних країнах.

Диктант відбувся 8 листопада. Учасники мали можливість перевірити свої роботи майже одразу. Запит "радіодиктант" став найпопулярнішим Google-запитом серед української інтернет-аудиторії.

Текст написав Іван Малкович, а читала Римма Зюбіна. Уперше до написання диктанту долучилися члени експедиції на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді.

Текст радіодиктанту написав Юрій Андрухович, а Лариса Масенко вдруге стала науковою консультанткою проекту.

Текст читала Ада Роговцева, а авторкою стала Ірина Цілик.

Радіодиктант перенесено на 27 жовтня. Текст читав Олексій Гнатковський, а авторкою була Катерина Калитко. Дві учасниці написали радіодиктант без жодної помилки: вчителька української мови та літератури з Волинської області та львів'янка, постійна учасниця радіодиктанту.

Реклама

Вперше у Південноукраїнську: спільне написання Радіодиктанту національної єдності. Реєструємось

Джерело: yuzhkanews.city