Міський голови з Одещини у зверненні з нагоди дня знань розкрив сумну реальність у сфері освіти

03 вересня 2024 р. 10:52

03 вересня 2024 р. 10:52


Із 25 закладів освіти Роздільнянської громади лише шість шкіл мають право працювати офлайн

Роздільнянський міський голова Одеської області Валерій Шовкалюк у відео зверненні з нагоди дня знань розповів громадськості про сумну реальність у сфері освіти.

«Катастрофи немає, але ситуація вкрай важка», - зазначив, зокрема, керівник однієї з найбільших на Одещині громад.

З’ясувалося, що із 25 закладів освіти цієї ОТГ кілька шкіл, два позашкільних і один дитсадок мають право працювати офлайн.

Ще на початку серпня влада в Роздільній була впевнена, що розпочне новий навчальний рік належним чином. Проте уряд України 13 серпня затвердив нові вимоги щодо облаштування захищених просторів у закладах освіти.

Голова Роздільнянської ОТГ пояснив громадськості, що громада опинилася у червоній зоні ризику, бо знаходиться у безпосередній близькості з Придністров’ям, тому суворішими стали вимоги щодо безпеки в закладах освіти.

В результаті навчатися очно мають право Калантаївська, Кошарська, Старостинська, №3 м. Роздільна, Новоукраїнська, Слобідська школи. Також мають шанс скоро працювати офлайн школи в селах Понятівка, Бецилове, Бурдівка, Виноградар. Тут ще трохи треба допрацювати умови перебування дітей в укриттях від повітряних загроз ворога.

Варто завернути увагу на невтішну ситуацію, в якій опинилися школярі села Новоселівка. Школу тут закрили, місцева влада вирішила дітей возити в с. Єреміївку, освітній заклад в якому немає умов працювати в очному режимі. А навчати онлайн школярів із села, де ні інтернету, ні світла, навряд чи можна. Відкритим залишається питання, чому діти із Новоселівки не навчаються у школі с. Бецилове, яке набагато ближче і ці села входять до одного старостинського округу. Це дало б змогу на тривалий час зберегти Бецилівський ліцей, в якому разом з дітьми з сусіднього населеного пункту могло б навчатися понад 50 учнів. Зараз у цьому ліцеї 35 школярів, і Роздільнянська міськрада вирішила ліквідувати заклад з наступного навчального року.

Довідково

До складу територіальної громади входять м. Роздільна та села Єреміївка, Богнатове, Бринівка, Бурдівка, Веселе, Поташенкове, Шеметове, Бецилове, Желепове, Новоселівка, Старокостянтинівка, Буцинівка, Карпівка, Кузьменка, Міліардівка, Новодмитрівка, Виноградар, Будячки, Вакулівка, Новодмитрівка Друга, Миколаївка, Новоградениця, Перше Травня, Калантаївка, Андрієво-Іванове, Благодатне, Карпове, Олександрівка, Кам’янка, Антонівка, Володимирівка, Матишівка, Покровка, Кошари, Лозове, Новоукраїнка, Капаклієве, Петро-Евдокіївка, Понятівка, Балкове, Старостине, Бакалове, Велізарове, Надія, Новий Гребеник, Нові Чобручі, Парканці, Слобідка, Сухе, Шевченкове. Площа – 767 квадратних кілометрів, населення – близько 32 тис осіб.

ВАС МОЖЕ ЗАЦІКАВИТИ:

Дві вчительки з Одещини стали натхненниками і координаторами проєкту «Вулиці говорять»

П’ять закладів освіти Одещини отримали кошти для створення безпечних умов навчання

Микола Заєць, редактор стрічки новин

Міський голови з Одещини у зверненні з нагоди дня знань розкрив сумну реальність у сфері освіти

Джерело: pulsodes.od.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua