Козотерапія у Біляївці: запрошуємо на екскурсію на ранчо Марко “Бабусині кози”

04 вересня 2024 р. 13:05

04 вересня 2024 р. 13:05


Ранчо Марко “Бабусині кози” – куточок сільського туризму в Біляївці, куди приїжджають погратися з козами та скуштувати справжню козину бринзу з натурального молока. Це була мрія одинадцятирічного Марко Назаренка, яка переросла у спільну справу всіх членів родини: мами, дядька, бабусі, двох братиків та сестрички. За перший місяць роботи садиба прийняла понад 150 гостей. Про те, як готувались до відкриття бізнесу, з якими труднощами стикались та як планують розвивати ранчо далі – вони поділились з Біляївка.City .

Офіційно для відвідувачів ранчо Марко “Бабусині кози” відкрилось лише місяць тому. Втім, тримають худобу у сім’ї Назаренків з 2014-го року. Кіз обрали невипадково. 10 років тому козине молоко врятувало життя маленького Марко.

Ранчо Марко "Бабусині кози" Ранчо Марко "Бабусині кози"

– Він захворів на ротавірусну інфекцію, ми п’ять діб провели в реанімації – розповідає Ольга Назаренко , мама Марко, – на той час дитина була молочна, я годувала його сумішами, але жодна з них не підходила. Коли нас виписували – завідуючий реанімацією сказав, що лише козине молоко в сирому вигляді врятує сина, якщо інше не приймає його шлунок. Аби натуральне свіже молоко було завжди під рукою – ми прийняли рішення завести нашу першу кізочку. Вона і вигодувала нам Марко.

Сім'я з 19 кіз

Зупинитись на одній кізочці не вдалося, невдовзі з’явилась друга, потім третя. Члени родини почали вивчати худобу, аналізувати, яка порода дає більше молока, яка мало, але найсмачніше. Господарство перетворилось у невеликий бізнес: періодично Ольга виходила на базар, продавала молоко, бринзу, дехто приїжджав додому і прямо з ферми купував молочну продукцію.

Втім, каже господиня, для них кізочки завжди були чимось більшим ніж просто спосіб заробітку. Вони стали ніби членами їх сім’ї.

Ранчо Марко "Бабусині кози" Ранчо Марко "Бабусині кози"

– Якось ми поїхали обирати породисту кізочку, щоб давала смачне молоко, а з’ясувалось, що в неї є малята, – згадує Ольга, – одне з козенят за забарвленням було схоже на оленя. Марко обійняв його, і сказав, що хоче саме цього козлика. Я намагалась пояснити, що ми ж приїхали за кізкою, але син стояв на своєму. Врешті ми придбали маленьке козеня за ціною дорослої породистої кози. Зате Марко був щасливий.

Наразі в сім’ї 19 кіз , серед них 4 козеняти , 2 козлика , інші – кози . Всі тварини мають клички та паспорти. Вони дуже різні, але кожна особлива по-своєму – якась дає смачне молоко, якась – просто для душі, милує око.

Окрім кізочок, декілька років тому з’явились поросята , трохи пізніше – курочки , качечки , індички та кролики . Всі тварини мешкають на одному подвір’ї, але чудово ладять між собою, ніби доповнюють одне одного.

Ранчо Марко "Бабусині кози" Ранчо Марко "Бабусині кози"

Піклування про свійських тварин не знає вихідних

Тримати худобу – значить працювати без вихідних. До цього звикли всі члени родини. В кожного з них своя місія.

Марко – хазяїн. Він займається господарством – годує тварин, прибирає в садибі.

За благоустрій довгий час відповідав дядько хлопця Віталій . Майже все на свійському дворі він збудував власноруч: загорожі, будиночки, зимові та літні сараї для тварин. Нещодавно він серйозно захворів, більше не може працювати фізично, тому всі нові споруди, фотозони лягли на плечі мами Ольги з дітьми.

За кухню відповідають жінки. Мати Ольги Галина робить бринзу, а Ольга з донькою Валерією – випікають паляниці, кекси та інші смаколики на козиному молоці, які обожнює вся родина.

Козотерапія у Біляївці: запрошуємо на екскурсію на ранчо Марко “Бабусині кози”

Старший син Іван – мешкає окремо, але теж бере участь в прийнятті важливих рішень, підкидає якісь креативні ідеї для ферми. Найменший чотирирічний Святослав – завжди і всюди, контролює процес.

Випасають кізочок всі разом. Доять – теж, роблять це руками двічі на день, без використання спеціальних апаратів. В середньому одне доїння займає хвилин 40, не враховуючи час, щоб загнати, підготувати, помити вим’я, обтерти рушником. Все це їм в радість – кажуть члени родини.

Родина Назаренків Родина Назаренків

Дійсно важкий період наступає з січня по березень, коли з’являються козенята. Тоді вже рук не вистачає, приходять допомагати навіть сусіди. Доїти кіз після окоту треба за графіком – то кожних три години, то кожних чотири. Це триває декілька місяців. Лише потім молока стає менше, можна повертатись до режиму – двічі на день. Так само годувати козенят в цей період треба кожні дві-три години, поки не подорослішають. Робити це теж доводиться власноруч, залишати їх під мамою небезпечно, бо вони можуть травмувати їй вим’я – через це і молоко виходить погане, і козенята нерівномірно отримують їжу. Все доводиться контролювати.

Як здійснилась мрія Марко

Відкрити ранчо та приймати гостей запропонував Марко.

– Ми їздили в Одеський зоопарк, до знайомих на ферму в село, і я подумав, що було б круто, якби до нас теж приходили люди і грались з нашими кізочками, – каже хлопчик.

Те, що це гарна ідея, підтвердив попит людей. Коли Марко був у другому класі, їм дали завдання зробити фото з домашнім улюбленцем. Всі принесли фото з котиками, собачками, хом’ячками, а Марко – з тим самим козликом, якого назвав Оленям. Всі дуже здивувались, почали розпитувати, а коли дізналися, що в хлопця вдома цілий свійський двір – напросилися в гості, аби на власні очі то все побачити. Втім, тоді так і не судилося – розпочався затяжний карантин, потім війна.

Нарешті здійснилась мрія Марко цього літа – їх садиба відкрила двері для відвідувачів.

Ранчо Марко "Бабусині кози" Ранчо Марко "Бабусині кози"

– Все відбулось спонтанно, – каже Ольга, – в липні мені зателефонували і сказали, що до нас хочуть завітати на екскурсію чоловік десять. Я одразу розгубилась, кажу, боже, ми ж неготові, в нас там неприбрано, там недороблено. А мені в трубку – “та то неважливо, хочуть просто подивитися на ваших кізок”.

Виявилось, що це туристи з Одеси їздили на дегустацію в Маяки, їм розповіли про козину ферму в Біляївці, і вони вирішили попутно завітати.

За одну годину, як могли, всією сім’єю Назаренки наводили “марафет”. Вони дуже хвилювались, але дарма – все пройшло якнайкраще. Саме цей день і став датою відкриття ранчо. Щирі відгуки від задоволених туристів швидко розлетілись просторами Інтернету, тож вже наступного тижня в гості до кізок їхала наступна група.

Гості повертаються вдруге

На сьогодні свійський двір Назаренків відвідало вже понад 150 людей. Були й ті, хто повертався вдруге – для родини це особливо приємно.

Поки працюють лише на вихідних, приймають не більше двох груп за день, аби до кожної зустрічі гарно підготуватися.

Стандартна екскурсія триває близько півтори години. Коштує – 150 гривень з людини, діткам до 6 років безкоштовно.

Складається з двох частин – безпосередньо відвідування ранчо, ігри та фото зі свійськими тваринами, а також – частування стравами з молока біляївських кіз: паляницями, кексами, маринованою бринзою, молочними коктейлями тощо.

Козотерапія у Біляївці: запрошуємо на екскурсію на ранчо Марко “Бабусині кози”

“Наша дегустація – це не формат ресторану, це як, коли в дитинстві приїжджаєш до бабусі в село, і тобі накривають на столі все свіженьке, тепленьке”.

Бажаючі можуть одразу придбати з собою молочну продукцію: молоко, бринзу, масло, сир, рікоту (сир, отриманий із сироватки).

– Ми лише на старті розвитку свого ранчо, попереду ще багато планів, – каже Ольга, – будемо збільшувати поголів’я, також хочемо зробити заїзд з вулиці Кіпенка, аби була можливість приймати одночасно більше людей. Впевнені, що в нас все вийде з такою підтримкою!

Для бронювання екскурсії та додаткової інформації телефонуйте: +380971311330 , +380979457990 .

Реклама

Козотерапія у Біляївці: запрошуємо на екскурсію на ранчо Марко “Бабусині кози”

Джерело: bilyayivka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua