В Одесі активісти демонтували комуністичну символіку зі стели на площі Десятого квітня

07 вересня 2024 р. 13:46

07 вересня 2024 р. 13:46


В Одесі активісти Дем'ян Ганул і голова ГО "Зелений лист" Владислав Балинський демонтували комуністичну символіку зі стели "Крила Перемоги", яка розташована на площі Десятого квітня. Одеська міська рада наразі не коментувала цю ситуацію. Поліція у коментарях ЗМІ повідомила, що на активістів склали адміністративні протоколи за дрібне хуліганство.

Що відомо: ввечері 6 вересня активісти зняли з пам'ятника в Одесі дві комуністичні символіки - зображення леніна і медаль "Золота зірка". Фото з ломом та підписом опублікував на своїй сторінці Дем'ян Ганул:

"А я просив владу зняти його (прим.ред. леніна) толерантно, ну влада не завжди чує громадськість. Нагадаю, членін не охороняється законом, та немає жодної культурної цінності".

Активісти зняли заборонену комуністичну символіку з пам'ятника в Одесі Активісти зняли заборонену комуністичну символіку з пам'ятника в Одесі

Архівне фото "до" та "після" демонтажу Архівне фото "до" та "після" демонтажу

Видання "Думська" пише, що наступного ранку біля стели з'явилися одеські комунальники. Вони прибрали територію та забрали демонтовані елементи.

Фото: Думська В Одесі активісти демонтували комуністичну символіку зі стели на площі Десятого квітня

Вона повідомила, що на причетних до демонтажу ордена леніна на площі Десятого квітня склали адміністративні матеріали за дрібне хуліганство.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 436-1 Кримінального кодексу України, на території України забороняється виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі у вигляді сувенірної продукції.

Під забороною:

  • герб, прапор СРСР, інших радянських республік, нацистської Німеччини 1935-1945 років;
  • атрибутика, у якій поєднані серп та молот або серп, молот та п’ятикутна зірка;
  • символіка комуністичної партії та Націонал-соціалістичної робочої партії Німеччини (НСДАП);
  • зображення та написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади комуністичної партії та вищих органах влади в СРСР;
  • зображення гасел, цитат компартії та НСДАП;
  • назви населених пунктів, вулиць, площ тощо, пов’язаних з прізвищами та псевдонімами осіб, які обіймали керівні посади в СРСР;
  • публічне використання гімну СРСР чи радянських республік;
  • пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені особам, що обіймали керівні посади в СРСР.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п’яти років.

Реклама

В Одесі активісти демонтували комуністичну символіку зі стели на площі Десятого квітня

Джерело: bilyayivka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua