У місті Ізмаїл вводять карантин через спалах захворювання на сказ

12 вересня 2024 р. 17:54

12 вересня 2024 р. 17:54


З 12 вересня на деяких частинах території Ізмаїла вводяться  карантинні обмеження через сказ тварин. Про це повідомляє Ізмаїльська РВА, передає Бессарабія.UA.

Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією Ізмаїльської РДА визначені неблагополучні наступні адреси:

  • пров. 1-й Дунайський, буд. 1-28;
  • пров. 1-й Чехова, буд. 1-53;
  • вул. Миру, буд. 9-55;
  • вул. Пирогова, буд. 13-51;
  • пров. 2-й Дунайський, буд. 1-20;
  • вул. Євгена Коновальца, буд. 45-88;
  • вул. Дачна, буд 1-27.

З метою запобігання виникнення та розповсюдження захворювання на сказ затверджено План заходів щодо ліквідації та профілактики сказу, який проводиться фахівцями Ізмаїльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Громадянам нагадують, що запобігти сказу можна за умови виконання певних правил.

Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу.

Не можна вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину. Її  потрібно тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.

При появі біля гурту сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць, вовків та інших) та нанесенні ними укусів тваринам необхідно терміново сповістити сільського або міського голову, ветеринарних та медичних працівників.

Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про це слід сповістити ветеринарних працівників.

Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання при наданні тварині лікувальної допомоги ветпрацівниками слід дотримуватися правил безпеки.

Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

“Шановні мешканці Ізмаїльського району, будьте обережні та пильні! Сказ — це небезпечна для життя людини вірусна хвороба, яка передається через укус або ослинення хворою твариною. Захворювання може закінчуватися смертю пацієнта. Постраждала від укусу людина повинна негайно звернутись до лікаря з подальшою госпіталізацією та введенням антирабічної вакцини”, — звернули увагу в Ізмаїльській РВА.

У місті Ізмаїл вводять карантин через спалах захворювання на сказ

Джерело: bessarabia.ua