Під час війни віруси, інфекції не зникають: яка ситуація зі щепленням, чи є ризики спалахів хвороб

12 вересня 2024 р. 19:46

12 вересня 2024 р. 19:46


За підсумками 2023 від початку повномасштабної війни рівень охоплення українців щепленнями залишається нижчим за рекомендований ВООЗ. Ситуацію пояснюють багатьма причинами: фокус на збережені життя в умовах небезпеки обстрілів, виїзд за кордон, необізнаність та недовіра вакцинам. Попри це медики наголошують, що вакцини достатньо, і навіть в умовах війни не можна забувати про обов'язкові щеплення, щоб не допустити спалаху небезпечних інфекційних хвороб. У 2022 вже фіксували спалах дифтерії. У 2023 в шість разів збільшилась кількість хворих на кір. Є випадки кору у 2024 в Одеському районі. Найуразливішими до інфекцій залишаються діти. Що про щеплення в умовах війни потрібно знати дорослим, щоб убезпечити себе і дітей, яка ситуація з вакцинацією у Біляївській громаді, розповідають лікарі.

Чому треба щеплювати саме дітей, невже не можна почекати, поки вони зміцніють

За словами сімейної лікарки та завідувачки інфекційним відділенням Біляївської лікарні Ольги Башинської , діти - найбільш вразливі до інфікування. Хвороби небезпечні не лише важким протіканням, а і ускладненнями, від яких можна померти. Щоб убезпечити дітей і дорослих, створили національний календар профілактичних щеплень. Починається він від першого дня від народження людини і триває не лише до 16 років, а і у дорослому віці.

Щеплення, пояснює лікарка, не запобігає на 100% захворюванню, а стимулює власний імунітет виробляти антитіла, тренує організм боротися з цією хворобою. Коли організм зустрічається повторно з антигеном (небезпекою), він вже знає, як реагувати, тобто клінчне протікання захворювання буде легким.

- У нас була така практика, поступило двоє дітей двох та чотирьох років з краснухою. Дівчинка була вакциновна, а її менший брат – ні. У дівчинки були поодинокі висипи, невисока температура, вона була активна, гралася, як ніби і не хвора. А от хлопчик горів від високої температури, був весь у висипах, мав збільшені вузли, не міг їсти, був дуже слабкий. Заразились вони разом, але клінічне протікання хвороби зовсім різне. Тобто захворіти можуть і вакциновні, і невакциновні, однак протікання у перших буде легке або майже непомітне. Ось як діє щеплення, - пояснює лікарка.

Під час війни віруси, інфекції не зникають: яка ситуація зі щепленням, чи є ризики спалахів хвороб

- Влітку 2024 у селі колишньго Біляївського району був спалах кору у багатодітній родині, - розповідає директорка Біляївської лікарні Наталія Краснянська. - Там 10 дітей, з них ніхто не був вакцинований від кору, батьки категорично проти вакцинації. Дорослі і старші діти перехворіли у більш-менш легкій формі, але одну дитину - найменшу наша екстрена медична допомога доставила до реанімаційного відділення Одеської лікарні. Добре, що мама вчасно повідомила про важкий стан дитини. Згодом і до нашої лікарні звертались люди різного віку з симптомами кору. Вони також не були щеплені. Наразі епідемічна ситуація контрольована, але батькам важливо перевірити вакцинальний статус дітей та надолужити пропущені щеплення.

Зараз, за словами директорки, до лікарні надійшов лист від Департаменту охорони здоров'я про погіршення ситуації на Одещині з вітряною віспою. Кількість хворих у порівнянні з минулим роком збільшилась у майже два рази. Ця хвороба входить до рекомендованих щеплень, тому варто вакцинуватися задля безпеки.

Для довідки: востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 — діти).

Які щеплення обов'язкові

До національного календаря входять 10 щеплень від інфекційних захворювань для немовлят, дітей, молодих людей і дорослих. Все залежить від віку. Ці щеплення називають також обов’язковими, роблять їх безкоштовно, за кошти державного бюджету.

До переліку входить вакцинація проти: гепатиту В, туберкульозу, правця, поліомієліту, кору, кашлюка, дифтерії, паротиту, краснухи, хіб-інфекції .

Щоб отримати такі щеплення, треба звернутися до свого сімейного лікаря.

Як пояснила директорка Біляївської лікарні Наталія Краснянська , вся інформація щодо показань, коли за віком треба щепитись - є у сімейних лікарів, вони мають інформацію про наявність вакцин у закладі і можливості технічно зробити щеплення.

- Варто також нагадати, якщо дорослі люди щеплені за календарем, вони у 26 років і кожні 10 років потребують вакцинації від дифтерії і правця. Імунітет проти цих хвороб зберігається максимум 10 років, - зазначає директорка лікарні.

Під час війни віруси, інфекції не зникають: яка ситуація зі щепленням, чи є ризики спалахів хвороб

Яка ситуація з плановою вакцинацією у Біляївській громаді

Попри постійну просвітницьку роботу з населенням щодо важливості профілактичних щеплень, говорить Наталія Краснянська , залишається, а часом і збільшується відсоток батьків, які відмовляються робити щеплення дітям, особливо немовлятам, у пологовому.

- З початку 2024 року з 164 немовлят , які народились у нашому пологовому відділенні, щеплення БЦЖ (туберкульоз) зробили лише 118-ом . 15 матусь написали відмову від цього щеплення, у 10 були протипоказання. Ще 21 очікують вакцинації. Також 57 немовлят з 164 не отримали щеплення гепатит В - відмова батьків. Можливо, вони зроблять це пізніше, - зазначає директорка.

Разом з тим, говорить вона, є і приємні новини. У Граденицькій амбулаторії лікарка активно проводить планові щеплення дітям і дорослим. Там мешканці показали, що відповідально ставляться до здоров'я.

- Наприклад, щеплення КПК (кір, паротит, краснуха) з початку 2024 року зробили в амбулаторії 56 мешканцям, план на рік – 79 . За планом у 2024 році потрібно вакцинувати у селі 149 людей від поліомієліту, це щеплення отримали вже 110 жителів. Гарні показники і з вакцинацією АДП-М – це ревакцинація від дифтерії і правця. Тобто є надія, що до кінця року показники будуть вже планові або наближені.

Окрім планових (обов’язкових) є також рекомендовані щеплення. Вони виведені в окрему підгрупу національного календаря. Держава їх не оплачує, але ці щеплення також важливі. Зробити їх можна за власний кошт, звернувшись так само до сімейного лікаря.

Це щеплення від: ротавірусної інфекції, пневмококової інфекції, менінгококової інфекції, вірусу папіломи людини, гепатиту А, вітряної віспи, кліщового енцефаліту.

Для довідки : можливі ускладення внаслідок хвороб: параліч при поліомієліті; пошкодження печінки або рак печінки при гепатиті В; глухота від менінгіту, пошкодження головного мозку при захворюванні на кір, важкі вроджені дефекти розвитку при захворюванні на краснуху під час вагітності тощо

Як дізнатися, які щеплення отримала дитина чи дорослий, чи є всі необхідні за календарем

Перевірити календар щеплень (свій, дитини) можна в амбулаторних картах, зокрема в «Історії розвитку дитини» (форма № 112/о); «Карті профілактичних щеплень» (форма № 063/о); «Медичній карті амбулаторного хворого» (форма № 025/о). Інформацію щодо щеплень заносять також до електронної системи.

- У лікарів є ця вся інформація в системі, і вони заздалегідь нагадують, запрошують на щеплення батьків з дитиною. Тобто щеплення пропустити за незнанням важко, - пояснює директорка.

Мати дані про щеплення, зазначає Наталія Краснянська , важливо. Будете знати, від яких хвороб ви захищені, а від яких ні. Потрібні ці дані не лише в Україні. Деякі люди, виїжджаючи за кордон, стикаються там з проблемою – не можуть влаштувати дитину у лікувальний заклад без витягу, де прописано, що дитина у своєму віці отримала всі щеплення за календарем. Тому такі дані треба обов’язково мати з собою.

Що робити, якщо пропустили графік щеплень за календарем

Лікарі зазначають, що бажано календаря дотримуватися і не пропускати щеплення. Зрозуміло, ситуації трапляються різні, сімейні обставини, хвороба дитини тощо. Якщо пропустили, і терміни порушення графіку до 2 місяців, - панікувати не треба. Можна ще довести до кінця почату вакцинацію. Якщо порушення графіку мають довші терміни (чотири місяці, півроку і більше), то вже ланцюг розірваний. Тоді доведеться починати все заново, щоб був результат. Лікар це пояснить. Також інформація щодо календаря з порушенням графіку є на Національному порталі з імунізації.

Чи є життєво важливі щеплення

Окрім планових, рекомендованих, є також екстрені щеплення. Ті, які потрібно зробити людині за певних обставин, щоб зберегти життя. До них відносять правець. Хоч він є у національному календарі, але імунітет проти нього, як вже зазначали вище, зберігається лише 10 років. Правець не викликає масових епідемій, але небезпечний, бо може потрапити у навіть незначну рану, травму, подряпину, поріз, колоті рани. Особливо це актуально для працівників сільського господарства, промислових підприємств.

Під час війни віруси, інфекції не зникають: яка ситуація зі щепленням, чи є ризики спалахів хвороб

Після отримання травми, на етапі звернення до лікаря (зазвичай хірурга) людям бажано вже знати, коли останній раз було зроблене щеплення від правця. Але як правило, навіть, якщо щеплення і було, вводять анатоксин, щоб попередити хворобу.

Ще одна екстрена (ургентна) вакцинація – від сказу. Якщо людину укусила, подряпала тварина, і якщо у останньої підтвердився сказ. Ця хвороба для людини смертельна, якщо вчасно не почати вакцинацію.

- З початку року курс щеплення від сказу в нашій лікарні пройшли 18 людей. Це ті, що звернулись до нас, - розповідає директорка лікарні. - Але був випадок, коли людина повідомила про укус, але не з'явилась на щеплення. Були й такі, хто зробив з п'ятьох необхідних доз лише одну і надалі відмовився. Двох людей, які звернулись, відправили до іншої лікарні, адже на той час через проблеми з поставками в області у закладі вакцини не було. Зараз на в стадії щеплення у нас перебуває одна людина. Тобто щомісяця після укусів тварин звертаються кілька пацієнтів, і їх вакцинують.

Чи треба зараз робити щеплення від грипу і ковіду?

Під час війни віруси нікуди не зникають, тому варто звернути увагу і на сезонне щеплення від грипу.

- Рекомендовано робити щеплення від грипу за три тижні до початку підвищення епідпорогу. Тобто вакцинуватися потрібно вже зараз і до кінця вересня, - пояснює лікарка Ольга Башинська. - Зазвичай підвищується епідпорог з середини жовтня, і до цього часу, до спалаху грипу, в організмі має виробитись імунітет. Якщо вакцинуватись у жовтні, імунітет не встигне з'явитись. Щоб вакцинуватись від грипу, треба також звернутися до сімейного лікаря. Особливо це актуально для людей, які працюють у великих колективах.

Лікарка зазначає, що нікуди не зник і ковід. Вакцинація проти нього також продовжується. Цим займаються сімейні лікарі.

- Випадки ковіду у нас продовжують реєструвати. Хтось лікується амбулаторно, хтось у відділенні. Ковід зараз протікає легше, тому і вакцинуватись люди почали менше. Але ситуації бувають різні: є пацієнти з низькою сатурацією, з важкою пневмонією, - пояснює завідувачка інфекційним відділенням Біляївської лікарні. - Спочатку людина почувається ніби нормально, нежить, кашель, а потім раптово задишка. Вакциновані переносять цю хворобу набагато легше, без ускладнень. Як завжди в групі ризику люди пенсійного віку, із хронічними захворюваннями і ослабленим імунітетом.

Кому не можна проводити щеплення

До щеплень є протипокази. Їх не дуже багато, всі вони зазначені у Наказі МОН .

- Часто люди, які мають певні хронічні захворювання, думають, що це протипоказання до щеплень. Але, можливо, саме їм щеплення і потрібні для захисту. Варто чи не варто, це може визначити лікар, який знає історію хвороби пацієнта та має його результати обстежень, - наголошує Наталія Краснянська

Для довідки : згідно з рекомендаціями ВООЗ, відсоток щеплень від хвороб має бути не нижчим за 95%. Тоді створюється колективний імунітет, який захищає усіх. Навіть мінімальне зниження цього відсотка — ризик та загрозлива ситуація для країни. Станом на грудень 2023 року показники щеплення проти низки хвороб мають переважно рівень трішки більше 85%.

Реклама

Під час війни віруси, інфекції не зникають: яка ситуація зі щепленням, чи є ризики спалахів хвороб

Джерело: bilyayivka.city