Коли варто давати своїй кішці препарати від глистів?

13 вересня 2024 р. 12:19

13 вересня 2024 р. 12:19


Котячі глисти є паразитами, їм потрібен господар, щоб завершити свій життєвий цикл. Вони не викликають жодних специфічних симптомів, тому для їх виключення зазвичай рекомендуються регулярні клінічні огляди та аналізи калу.

Які паразити вражають кішок?

Коти можуть заразитися аскаридами, стрічковими хробаками, анкілостомами та найпростішими, які живуть у їх кишечнику та іноді поширюються на інші частини тіла.

Кішки в основному заражені аскаридами, такими як Toxocara cati й Toxascaris leonina. Вони заражаються при проковтуванні яєць аскарид, які поширені в містах і серед зграй диких котів. Їх легко помітити, наприклад, у блювотних масах тварини.

Анкілостоми, такі як Ancylostoma tubaeforme та Uncinaria stenocephala, харчуються кров’ю, взятою безпосередньо зі слизової оболонки тонкої кишки. На відміну від аскарид, їх неможливо побачити неозброєним оком.

Менш поширеним паразитом у котів є стрічковий черв’як (Dipylidium caninum, Taenia taeniaeformis і Echinococcus multiocularis). Кішка може заразитися солітером тільки при поїданні проміжного господаря, наприклад, щура, блохи, воші або птаха. Якщо ви бачите білі зерна в калі вашої кішки, це можуть бути сегменти тіла стрічкового хробака.

Існує дві групи найпростіших – лямблії й кокцидії. Вони мешкають в тонкому кишечнику, жовчних протоках і жовчному міхурі. Їх неможливо помітити, тому при підозрі призначається дослідження на наявність паразитів.

Види препаратів від глистів для кішок.

Власникам кішок доступно більше десятка препаратів від глистів, які можна розділити на кілька груп.

Один з підрозділів заснований на речовині, що міститься в таблетці:

  • однокомпонентні препарати;
  • багатокомпонентні препарати.

Препарати від глистів також можна розділити за способом застосування:

  • таблетки;
  • пасти;
  • точкові препарати для шкіри.

На сайті https://store.vitomax.ua/zasobi-vid-gelmintiv-dlya-kotiv/ інтернет-магазину Vitomax представлений широкий асортимент якісних антигельмінтних препаратів для кішок і котів від провідних виробників. Ви можете вибрати найбільш підходящі засоби у різних формах - таблетки, суспензії або краплі на холку, отримати професійну консультацію та замовити доставку по всій Україні.

Як часто ви повинні давати своїй кішці препарати від глистів?

Щоб отримати повний захист, препарати необхідно вводити регулярно. Рекомендована частота введення залежить від способу життя кішки, місця проживання і раціону. Найкраще узгодити графік протипаразитарної профілактики з ветеринаром.

Пам'ятайте, що без детального дослідження фекалій боротися з усіма паразитами, які можуть мешкати в коті, буде складно. Деякі з них чутливі лише до окремих речовин. Тому варто поєднувати дегельмінтизацію з регулярним оглядом, що проводиться не рідше ніж кожні півроку.

Як проводиться аналіз калу у кішок?

Ваш ветеринар повинен замовити три зразки калу. Іноді це зразки з трьох днів поспіль, а іноді їх збирають через день. Під час збору зберігайте їх у холодильнику (не в морозильній камері). Після збору зразків треба везти їх у клініку, бажано в той же день.

Проводиться кілька тестів, зокрема:

  • оцінка зовнішнього вигляду зразка (колір, консистенція, запах тощо);
  • мікроскопічне дослідження, що дозволяє оцінити наявність і тип паразитів;
  • імунологічний тест, наприклад на наявність антигену лямблій;
  • За показаннями можна також провести цитологічне або біохімічне дослідження калу.

Проведення повного дослідження калу дозволяє оцінити якість травлення в травному тракті й вкаже на наявні в ньому порушення.

Щоб підібрати відповідні препарати від глистів для вашої кішки, вам слід проконсультуватися з ветеринаром. Він не тільки обстежить кота на наявність паразитів, але й дозволить підібрати препарат, який не зашкодить нашому улюбленцю.

Реклама

Коли варто давати своїй кішці препарати від глистів?

Джерело: bilyayivka.city