У річці Дунай різко підвищився рівень води: подробиці

16 вересня 2024 р. 09:47

16 вересня 2024 р. 09:47


За повідомленням Дунайської гідрометеорологічної обсерваторії, потужний циклон, що пронісся над басейном Верхнього та Середнього Дунаю, спровокував тривалі рясні дощі та, як наслідок, різке підвищення рівня води у річці. Незважаючи на те, що станом на зараз рівень води в українському сегменті Дунаю залишається відносно низьким, фахівці обсерваторії очікують значного підйому рівня води вже у третій декаді вересня, передає Бессарабія.UA .

На Верхньому Дунаї дощовий паводок почався 9-10 вересня і вже 12-го вересня набув дуже високої інтенсивності. Так, лише за три доби (станом на 15.09) його рівень в австрійському Кінштоці піднявся на п’ять з половиною метрів. Оскільки дощі тривають, очікується подальший ріст рівнів.

Ситуація на Дунаї розвивається неоднозначно.

Якщо на Середньому Дунаї рівень води піднявся на три метри і продовжує зростати, створюючи загрозу підтоплення прибережних територій, то на Нижньому рівень залишається відносно стабільним.

Варто зазначити, що затоплення територій біля румунського Галацу було спричинене не стільки підвищенням рівня Дунаю, скільки екстремальними опадами в регіоні.

“Цікаво буде порівняти витрати води на Верхньому та Нижньому Дунаї: наразі на Верхньому 9-10 тисяч куб.м/с, на Нижньому — менше ніж 3 тисячі, тобто паводкова хвиля принесе нам води мінімум у три рази більше, ніж тече зараз. Висота підвищення рівня при цьому буде до 2,5 — 3 метрів”, — зазначають у Дунайській гідрометеорологічній обсерваторії.

У річці Дунай різко підвищився рівень води: подробиці

Джерело: bessarabia.ua