Заклади охорони здоров’я Одещини отримали вакцину проти сказу

16 вересня 2024 р. 18:06

16 вересня 2024 р. 18:06


Нині регіон повністю забезпечений антирабічною вакциною, яка запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків і є безоплатною, повідомляє Бессарабія.UA .

Якщо вас вкусила, подряпала чи обслинила тварина, або її слина потрапила вам на слизові оболонки, щонайменше впродовж 10 хвилин промийте місце ураження проточною водою із господарським милом, і якнайшвидше зверніться до травмпункту для проведення  у разі потреби щеплення.

Не дивлячись на те, що антирабічна вакцина ефективна не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною.

Антитіла до вірусу у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Таким чином імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

Зазвичай графік складається з 5 щеплень: : 0-й день (день звернення до лікаря), третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні.

Антирабічна допомога у м. Одеса населенню надається на базі травмпунктів наступних закладів охорони здоров’я.

В Одеській області зробити вакцинацію від сказу при укусах тварин в таких закладах охорони здоров’я.

Сказ – вірусне захворювання. Воно має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Після появи симптомів сказ стає невиліковним – 100% хворих помирають, тож дуже важливо звертатися по допомогу вчасно.

Заклади охорони здоров’я Одещини отримали вакцину проти сказу

Джерело: bessarabia.ua