На ринку "тіньових платежів" ціни на кесарів досягають 500 доларів – результат моніторингу Одещини

15 жовтня 2024 р. 18:46

15 жовтня 2024 р. 18:46


Національна служба здоров'я України (НСЗУ) провела масштабний моніторинг семи медичних закладів Одеської області, аналізуючи їхню роботу в рамках лікування інфарктів та надання пологової допомоги. Так, з'ясували, що на ринку "тіньових платежів" кесарів розтин в Одеській області є одним із найдорожчих медичних послуг. Ціна на операцію сягає 500 доларів, зазначають у Національній службі здоров'я України (НСЗУ). Про результати цього дослідження розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак під час брифінгу в Одесі.

Джерело: Брифінг Національної служби здоров'я України, Суспільне Одеса.

Подробиці: під час планового моніторингу семи медичних закладів Одещини Національна служба здоров'я України виявила, що у дев’яти лікарнях за перші пів року 2024 року частка кесаревих розтинів перевищує 30%. Особливо високі показники зафіксовано в кількох закладах, де вони сягають 50%, а в окремих випадках навіть 70-80% на одного лікаря. Наталія Гусак, голова НСЗУ, зазначила, що це пов'язано з великими неформальними платежами, які лікарі отримують за операцію кесаревого розтину. Неформальні виплати за одну таку операцію можуть досягати 500 доларів і більше.

Попри те, що фінансування кесаревого розтину та природних пологів з боку держави є однаковим, у лікарнях практикується рекомендація кесаревого розтину через вищу вартість послуги в неофіційному сегменті ринку. В таких закладах показник кесаревих розтинів значно перевищує середньостатистичний, що викликає занепокоєння з боку НСЗУ.

Крім того, перевірка виявила, що деякі лікарні, такі як Березівська центральна міська лікарня, проводили кесареві розтини без договору з НСЗУ на надання пологової допомоги, що також порушує встановлені правила. В зв’язку з цим НСЗУ звернулася до Міністерства охорони здоров'я з пропозицією переглянути ліцензії таких закладів.

У планах Нацслужби на наступний рік – припинити контрактування медичних установ, де частка кесаревих розтинів перевищує 25%, щоб стимулювати більш відповідальне підходження до вибору методів пологів та зменшити вплив неформальних платежів на рішення лікарів.

НСЗУ перевіряла чотири лікарні, які надають допомогу пацієнтам з інфарктом. У двох із них — Одеській міській клінічній лікарні №10 та ТОВ "Дім медицини" — порушень не виявили. Однак ТОВ "Кардіка Асістанс" та Балтська багатопрофільна лікарня мають дати пояснення щодо невідповідностей вимогам НСЗУ. У випадку з ТОВ "Кардіка Асістанс", заклад має повернути понад три мільйони гривень у держбюджет за порушення стандартів лікування інфарктів.

Щодо лікування інсультів, НСЗУ виявила, що в трьох лікарнях Одеської області — Дунайській багатопрофільній лікарні, Любашівській лікарні та Медичному центру "Медікап" — взагалі не застосовували тромболітики, що є основним методом лікування інсульту. Нацслужба більше не укладатиме договори з такими закладами на наступний рік, адже в Україні середній показник застосування тромболітичної терапії становить 12%, тоді як світовий — 15%. У Любашівській лікарні, наприклад, з 143 пролікованих пацієнтів з інсультами жоден не отримав тромболітичну терапію.

Нагадаємо, що 9 жовтня в Біляївській міській лікарні народилася трійня, пологи були передчасні, але і мама, і малюки – в порядку.

Реклама

На ринку "тіньових платежів" ціни на кесарів досягають 500 доларів – результат моніторингу Одещини

Джерело: bilyayivka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua