Одеська область опинилася в ТОП-3 регіонів України за кількістю порушень мовного закону у вивісках

18 жовтня 2024 р. 09:57

18 жовтня 2024 р. 09:57


Одеська область посідає друге місце серед усіх областей України за кількістю звернень щодо порушень мовних прав громадян України в сфері інформації для загального ознайомлення. Від початку року до секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 75 скарг про недотримання мовного закону у вивісках та оголошеннях у регіоні.

Про це в середу, 16 жовтня, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Більше мовних порушень, ніж в Одесі, зафіксували тільки в Києві. Зі столиці до секретаріату мовного омбудсмена надійшло 89 скарг. На третьому місці в рейтингу мовних порушників Харків, де було 18 порушень.

"Переважна більшість порушень у сфері інформації для загального ознайомлення стосується ТОВ і ФОП. Це туристичні фірми, агенції нерухомості, аптеки, стоматологічні кабінети. Деякі суб’єкти господарювання свідомо продовжують ігнорувати норми мовного законодавства, тому вже маємо два повторних (порушення, – ред.)", – повідомив Тарас Кремінь.

Також мовний омбудсмен закликав представників влади Києва, Одеси та Харкова перевірити вивіски й демонтувати ті, що виконані недержавною мовою.

Одеська область опинилася в ТОП-3 регіонів України за кількістю порушень мовного закону у вивісках

Джерело: VGORODE (Одеса)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua