Родину пугачів випущено в дику природу в дельті Дунаю (відео)

18 жовтня 2024 р. 17:53

18 жовтня 2024 р. 17:53


П’ять пугачів щойно оселилися в Українській частині дельти Дунаю в рамках програми повернення цього виду у дику природу регіону, передає Бессарабія.UA

Програма з відновлення популяції пугача в дельті Дунаю досягла значних успіхів: вже випущено 15 птахів, що є найбільшим показником за весь час її реалізації. Мета проєкту – відновити життєздатну популяцію цього важливого виду в регіоні.

Дана робота здійснюється командою Rewilding Ukraine у партнерстві з Дунайським біосферним заповідником й іншими місцевими партнерами. Фінансується вона Програмою “Наземні і морські ландшафти під загрозою” через Rewilding Europe.

Перші десять молодих пугачів, що походили з Одеського зоопарку, оселилися в дельті у 2019-2021 роках. Попри війну в Україні, зусилля з ревайлдингу в дельті Дунаю тривають. Останній випуск пугачів демонструє стійкість українців і надію на відновлення біорізноманіття регіону — та в перспективі приваблення міжнародних відвідувачів — навіть у ці складні часи.

Як і під час попередніх випусків, команда Rewilding Ukraine відстежуватиме рух і поведінку частини пугачів за допомогою GPS-передавачів. Зібрана інформація допоможе у майбутніх зусиллях з ревайлдингу. Хоча передавачі, встановлені на раніше випущених птахах, вже не діють, команда Rewilding Ukraine залишається оптимістичною щодо перспектив для птахів у регіоні.

«Люди в українській та румунській частинах дельти повідомляли про те, що чули пугачів, — розповідає науковець Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш. — Отже, ми точно знаємо, що деякі з випущених птахів вижили і залишаються в цьому районі. Пугачі починають розмножуватися на другий або третій рік, тому сподіваємось побачити ознаки зростання популяції у недалекому майбутньому».

Родину пугачів випущено в дику природу в дельті Дунаю (відео)

Джерело: bessarabia.ua