У полтавському сквері облаштують меморіали військової слави

23 липня 2024 р. 18:29

23 липня 2024 р. 18:29


Під облаштування меморіалів військової слави полтавських підрозділів відремонтують Вересневий сквер.

Рішення про меморіали ухвалили на засіданні сесії Полтавської міської ради в межах змін до програми розвитку житлово-комунального господарства. Питання підтримали 26 голосами депутатів.

Уперше ідею ремонту Вересневого скверу під меморіал обговорювали під час депутатської комісії 16 липня. Перший обеліск пропонують встановити на честь військових зі штурмової роти «Одін». Локацію планують перетворити на місце вшанування захисників, які воюють та полягли за свободу України.

меморіали

Ветерани штурмової роти «Одін» звернулися з проханням встановити обеліск військовим зі свого підрозділу. Його хочуть розташувати в парку на перехресті вул. Сінна та Юліана Матвійчука.

На засідання комісії прийшов ветеран «Одіна» Юрій, який розповів про бачення майбутнього обеліску: він має стати місцем вшанування подвигу загиблих і живих захисників України, а також локацією для зустрічей громади , де можна згадати полеглих героїв.

На комісії також розповіли, що у Вересневому парку хочуть виділити місця й для інших полтавських підрозділів, які боронять країну на фронті. Їм запропонують встановити свій знак, довкола якого виконають благоустрій території.

Встановлення обеліска управління ЖКГ планує внести до програми й обрахувати необхідну кількість грошей на проєктування й виконання робіт.

Раніше ЗМІСТ писав , що в Україні близько десяти років розвивають культуру вдячності захисникам, які полягли у бою чи продовжують боронити країну від окупантів. Останні два роки повномасштабної війни шукають нові способи зібрати й зберегти памʼять про тих, хто віддав життя за незалежність країни.

Одним зі способів вшанувати пам'ять загиблих героїв стало створення Алей пам'яті. Ці меморіальні комплекси з'явилися у багатьох містах та селах України, ставши місцями увічнення пам’яті про подвиги захисників.

Алея пам’яті в Полтаві

У центрі міста планують встановити 473 конструкції з портретами полеглих захисників-полтавців на трьох частинах Каштанової Алеї. Перша частина – найкоротша, на ній облаштують 88 щитів про полеглих воїнів, на другій – 133, а на третій – 250.

На стенди заноситимуть інформацію про загиблих полтавців та бійців бригад, які дислокуються в Полтавській громаді. Також робоча група домовилася вшановувати пам’ять загиблих з родин ВПО, які нині живуть в Полтаві.

Також на початку Алеї планують встановити два інформаційні стенди  із загальною інформацією про проєкт «Полтава пам’ятає героїв» та вхідну скульптурну композицію. В освітлення конструкцій та облаштування вхідної групи загалом хочуть вкласти 7,8 млн грн. Нині триває обговорення, який вигляд матимуть скульптури.

Алею планують встановити до 29 серпня.

Як вшановують героїв у інших містах – читайте тут .

У полтавському сквері облаштують меморіали військової слави

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua