Полтава створила індустріальний парк: що далі

25 липня 2024 р. 08:32

25 липня 2024 р. 08:32


У Полтаві створили індустріальний парк, проте наразі тільки на папері. Понад 38 га на Затуринському промвузлі колись стануть місцем для появи нових компаній, які матимуть пільги на сплату податків та мита.

23 липня на сесії Полтавської міської ради затвердили концепцію індустріального парку 28 голосами депутатів. Розробкою займалася Matt Invest Group коштом Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Індустріальний парк покликаний стимулювати економічне життя в місті.

Полтава йшла до цього моменту роками, адже про створення індустріального парку говорили ще з 2016 року, коли місто почало співпрацю з GIZ. Активізувалися дискусії у 2021 році, а останні роки тривало допрацювання концепції парку, яку кілька разів презентували .

Створення індустріального парку «Полтава»: подальші кроки

Після затвердження на сесії ПМР виконавчий комітет має подати документи для включення індустріального парку «Полтава» до спеціального реєстру. Для цього концепцію та рішення міськради мають спрямувати до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України впродовж 5 робочих днів.

ІП «Полтава» спеціалізуватиметься на переробці корисних копалин та сільськогосподарської сировини, виробництві добрив, будматеріалів, сумішей тощо. Існування парку запланували на 30 років.

Полтавська міськрада, як ініціатор індустріального парку, не може бути його учасником. Для ІП матимуть обрати керуючу компанію, якій заборонено працювати в напрямку, подібному до діяльності учасників індустріального парку. Також для створення парку необхідні інвестиції , адже вкладень потребує облаштування умов для роботи парку, зокрема – підключення комунікацій.

Гроші на облаштування ІП може давати керуюча компанія з внесків учасників парку або завдяки співфінансуванню з держбюджету.

Нові робочі місця в ІП «Полтава»

Від індустріального парку «Полтава» очікують появи понад 3 тис. робочих місць.

До 2028 року індустріальний парк може стати місцем роботи для фахівців у наступних сферах:

  • переробка сільськогосподарської сировини та плодово-ягідної продукції – 150 працівників;
  • переробка корисних копалин – 67 працівників;
    виробництво добрив – 180 працівників;
  • виробництво будівельних матеріалів та сумішей – 238 працівників;
  • машинобудування та виробництво технологічного устаткування – 175 працівників;
  • виробництво гофрокартону – 180 працівники;
  • науково-дослідне виробництво – 73 працівники;
  • логістика – 97 працівників;
  • діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 230 працівників;
  • додаткові робочі місця в суміжних галузях в громаді – 871 працівник.

Для індустріального парку прогнозують середню заробітну плату на рівні 33 тис. грн

Нагадаємо, що на Полтавщині зареєстровані два індустріальні парки. Цьогоріч до Реєстру ІП внесли «Смарт Тех Індастрі». Його створили в Лубенському районі. Першим в області з’явився Ланнівський індустріальний парк, який заснували у 2017 році.

Полтава створила індустріальний парк: що далі

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua