18 годин без знеструмлень: графік відключень світла на Полтавщині 25 липня

25 липня 2024 р. 09:52

25 липня 2024 р. 09:52


25 липня графік погодинних відключень світла на Полтавщині застосують на 6 годин.

Графік відключень діятиме на Полтавщині з 16:00 до 22:00.  Вимикатимуть світло по одній черзі споживачів. Такі відключення триватимуть сьогодні по всій Україні, повідомили в «Укренерго».

Ознайомитися з актуальною інформацією можна на сайті «Полтаваобленерго» за посиланням .

Внаслідок цього країна втратила 9 ГВт виробничої потужності українських електростанцій. Така потужність дорівнює споживанню влітку у пікові години таких європейських країн як Нідерланди, Фінляндія або разом Словаччини та країн Балтії.

Чому стаються знеструмлення, не передбачені погодинним графіком

Балансуванням попиту на електроенергію та можливостей її генерації займається «Укренерго». Як оператор, він дає вказівки по областях, скільки вони можуть споживати із загального обсягу. Раніше цю інформацію доводили у вигляді лімітів, а нині – кількості черг, які потрібно вимкнути, аби іншим вистачало для споживання в певну годину дня. Графік змінюється, залежно від ситуації в енергосистемі.

Диспетчери на місцях працюють над тим, аби тримати рівень споживаної електроенергії в області під контролем.

«Якщо більший попит, ніж виробляють електричної енергії, тоді йдуть спочатку графіки погодинних відключень. Якщо це не спрацьовує, графіки аварійних відключень. Якщо й це не спрацьовує – іде спеціальний ГАВ, а далі – розвал енергосистеми. Диспетчер "Укренерго" надає команди нашому диспетчеру. Самостійно ми не можемо щось вимкнути або ввімкнути», – говорить представник «Полтаваобленерго» Сергій Андрієвський.

Якщо обленерго не застосовує графіки відключень, ініціативу беруть диспетчери «Укренерго».

Роки на відновлення обладнання

Виробництвом електроенергії в Україні займаються теплові, атомні, гідроелектростанції, а також сонячні та вітрові. Вони генерують потужність, яку передають високовольтними мережами до областей.

Покривати потреби побутових і промислових споживачів раніше вдавалося, бо електростанції працювали у звичайному режимі: Росія не атакувала їх до 2022 року. Тепер вони пошкоджені/зруйновані й не можуть виробляти достатньо. Атомні електростанції не можуть покрити всі потреби, а найбільша з них – Запорізька – перебуває в окупації понад два роки.

18 годин без знеструмлень: графік відключень світла на Полтавщині 25 липня

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua