П’єдестали знесених у Полтаві радянських пам’ятників демонтують

25 липня 2024 р. 10:18

25 липня 2024 р. 10:18


Обласна влада рекомендувала владі Полтавської громади придбати п’єдестали знесених пам’ятників. Це необхідно зробити до 27 липня.

Про це відомо з розпорядження начальника Полтавської ОВА Філіпа Проніна від 22 липня.

Фахівці затвердили перелік пам’ятників та пам’ятних знаків, які треба демонтувати й рекомендували міським, сільським та селищним радам це зробити протягом тижня.

Серед переліку – п’єдестали знесених пам’ятників у Полтаві:

  • п’єдестал демонтованого пам'ятника генерал-лейтенанту Зигіну на розі вулиць Соборності та Капітана Володимира Кісельова;
  • п’єдестал демонтованого памʼятника-бюста генералу армії Ватутіну на вул. Української Повстанської Армії;
  • п’єдестал демонтованого памʼятника-погруддя поету і письменнику Пушкіну в Березовому сквері.

Нагадаємо, що торік міська влада ухвалила рішення про передачу знесених пам’ятників Пушкіну й Ватутіну музею на Сущині. Там монументи зберігатимуть поруч з іншими пам’ятниками радянським діячам.

Передача монументів відбулася 24 липня на базі «Декоративних культур» у Полтаві. Путивльський історико-культурний заповідник узяв на себе витрати з перевезення пам’ятників та відвіз їх на зберігання у «Парк радянського періоду».

Деколонізація

Деколонізація

Працівник Путивльського історико-культурного заповідника Олексій Рудейко говорить, що транспорт для перевезення монументів заклад винаймав самостійно та взяв на себе усі витрати, а «Декоративні культури» надали вантажників. Пам’ятник Зигіну музейники також хотіли б забрати для експозиції у Спадщанському лісі, проте щодо нього домовленостей з містом не було.

Як у Полтаві з’явилися й потонули в історії пам’ятники Зигіну, Ватутіну та Пушкіну

Століття імперської, а потім радянської «окупації» не були безслідними для українців й залишили по собі чимало маркерів у публічному просторі. Найяскравішою подією декомунізації для Полтави стало знесення пам’ятника Леніну. У 2014 році терпець полтавців увірвався, тому громада власними силами знесла постамент радянському ідолові. Відтоді ж й триває дискусія про майбутнє подібних Леніну пам’яток у цьому місті.

Сьогодні Полтава поступово позбавляється монументів кривавим російським та радянським діячам, проте дехто досі говорить, що «це наша історія, яку потрібно пам’ятати і шанувати». Цей процес має назву деколонізація.

Російська пропаганда зображує Олексія Зигіна «визволителем» Полтави від нацистів, проте мало хто знає, що він так і не доїхав до міста, підірвавшись на міні.

Миколу Ватутіна уявляють блискучим воєначальником, який доклав зусиль до перемоги в Другій світовій війні попри те, що у цій же війні він свідомо нищив українських солдатів, які пліч-о-пліч з ним билися з німцями.

А Олександр Пушкін для багатьох залишається геніальним поетом і навіть рядки про те, що «Херсон – полуденный край России» не відлякують шанувальників його творчості. Банер саме з цією цитатою торік розвішували окупанти у Херсоні.

Старший науковий співробітник Державного архіву Полтавщини Вячеслав Сушко, представник Полтавського офісу УІНП Олег Пустовгар та директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко розповіли ЗМІСТу правду про діячів, історію встановлення пам’ятників на їхню честь у Полтаві та чому вони були нав’язаними пропагандою псевдогероями. Читайте матеріал за посиланням .

П’єдестали знесених у Полтаві радянських пам’ятників демонтують

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua