У Полтаві погодили будівництво електростанцій

26 липня 2024 р. 11:35

26 липня 2024 р. 11:35


Полтава планує збудувати сонячні електростанції для покриття частини потреб комунальних підприємств міста.

Встановлення сонячних панелей для комунальних підприємств Полтави внесли до програми покращення енергоефективності Полтавської громади. Рішення про це ухвалили на засіданні сесії Полтавської міської ради 23 липня. Його підтримали 28 депутатів.

На будівництво сонячних електростанцій для комунальних підприємств міста потрібні понад 12 млн грн. Спочатку їх хочуть встановлювати для пріоритетних КП, а надалі розглядають можливість застосовувати в закладах освіти й лікарнях. Очікують, що обслуговуванням обладнання займатимуться самі підприємства.

Сонячні електростанції для комунальних підприємств: потреби

  • «Міськсвітло» – 40 кВт (максимальна потреба), 12 кВт (критичний мінімум);
  • «КАТП-1628» – 60 кВт;
  • «Декоративні культури» – 78 кВт, 33 кВт – вул. Нижньомлинська, 33; 45 кВт – вул. Української Центральної Ради, 214
  • «СК ПРО» – 100 кВт;
  • «Полтаваелектроавтотранс» – 50 кВт (адміністративні потреби), 200 кВт (забезпечення роботи ДЕПО);
  • «ЖЕО №2» – 40 кВт;
  • управління ЖКГ – 30 кВт.

Зміни фінансування програми на 2024 рік з урахуванням будівництва сонячних електростанцій йдеться про додаткову потребу в 12 млн 330 тис. грн (раніше закладали 500 тис. грн).

Досвід застосування сонячних електростанцій на Полтавщині

Раніше ЗМІСТ писав, що на Полтавщині встановили сонячну електростанцію для місцевої лікарні. 220 панелей сонячних панелей встановили у Миргородській громаді.

Електростанція допоможе забезпечувати енергією місцевий медзаклад й один із водозаборів. Надали обладнання німецькі партнери за допомогою громадської організації «Екоклуб».

Із моменту запуску лікарня використала близько 37% електроенергії СЕС, водозабір – 21%. Одна із сонячних електростанцій обладнана акумуляторами, які можуть забезпечити до чотирьох годин автономної роботи. Окрім цього, об'єкти мають генератори, тож послуги надають своєчасно і в повному обсязі під час відключень світла.

Додамо, що «Полтаваобленерго» закликає керівників, а також депутатський корпус громад Полтавщини ініціювати виділення коштів на забезпечення створення джерел генерації електричної енергії. Своєю чергою компанія обіцяє створити умови для їхнього приєднання до електричних мереж системи розподілу якнайшвидше.

У Полтаві погодили будівництво електростанцій

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua