Прах Олега Гужвія поховають на Полтавщині через два роки після загибелі

26 липня 2024 р. 17:03

26 липня 2024 р. 17:03


Тіло полеглого в бою воїна Олега Гужвія залишилося на тимчасово окупованій території Донеччини. Його вдалося повернути через обмін у 2023 році.

Про це повідомили в Миргородській міській раді 26 липня. Олег Гужвій служив у складі 54-ї окремої механізованої бригади імені Гетьмана Івана Мазепи. Загинув 22 березня 2022 року під Мар’їнкою.

Прах захисника вдалося повернути для поховання до Полтавщини. Прощання з воїном призначили на 27 липня в обідній час на Алеї Героїв у Миргороді.

Прах Олега Гужвія поховають на Полтавщині через два роки після загибелі

Ким був Олег Гужвій

Олег Гужвій народився 1 січня 1979 року в Сенчі, а згодом разом із родиною переїхав у Миргород. Навчався в колишній середній школі №1. Захоплювався футболом, фізичною культурою, військовим вишколом. Здобув фах рятувальника, закінчивши Академію цивільного захисту.

У 2014 році Олег Гужвій пішов добровольцем на фронт, а згодом підписав контракт і служив у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар» 53-ї бригади Сухопутних військ України. У війську мав позивний «Купина» . Закінчив службу за контрактом у травні 2020 року.

З початком повномасштабної війни ветеран АТО й ООС Олег Гужвій повторно став до лав захисників. 26 лютого прийшов до військкомату, а згодом воював на Бахмутському напрямку.

Бій у березні 2022 року став останнім для молодшого сержанта Олега Гужвія. Незадовго до загибелі воїн дав звістку матері про складну ситуацію на фронті:

«21 березня він прислав нам SMS: "Мамусю, у нас гаряче не на нашу користь. Прошу тебе, попроси пробачення у всіх за мене, за все. Передай слова любові Лєнчику і Тарасові ( це його дружина і син): простіть мене й прощайте назавжди". Почути такі слова – це було щось страшне, щось неймовірне. Я не знала, що робити, кричала, бігала. Я шукала виходу, обдзвонювала всіх священників, я поїхала в церкву – "Молімося, молімося". І коли 22-го о 7-й годині ранку він зателефонував, перше слово моє було – я не можу сказати дикий, такий несамовитий крик: "Сину, я тебе спасла, я тебе вимолила". Він каже: "Ні, мамусь, не вимолила. Бери блокнот, ручку, пиши"».

Під час відступу українських військ тіло захисника залишилося на окупованій росіянами території. У жовтні 2022 року Олегу Гужвію встановили пам’ятник на Алеї Героїв у Миргороді. Того ж року йому посмертно надали звання «Почесний громадянин міста Миргорода».

Тіло воїна тривалий час не могли повернути для прощання. Факт його смерті визнали судом.

Вічна пам'ять захисникові!

Прах Олега Гужвія поховають на Полтавщині через два роки після загибелі

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua