Вежі зв’язку на Полтавщині планують заживити поза графіками відключень

26 липня 2024 р. 18:27

26 липня 2024 р. 18:27


Для безперебійного зв’язку та інтернету в умовах відключення світла, чиновники роздумують над перепідключенням станцій зв’язку до критичних електромереж.

Про це повідомили на сайті Полтавської обласної військової адміністрації 23 липня.

Під час погодних або аварійних відключень світла можуть виникати проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом. Оскільки вежі зв’язку не під’єднанні до мереж критичної інфраструктури вони потребують альтернативних джерел живлення, для безперебійної роботи. Для цього планують закупити мобільні та стаціонарні генератори.

Також чиновники роздумують над перепідключенням веж зв’язку до ліній критичної мережі та збільшити споживання електроенергії. Для цього планують створити дорожню карту та обговорити цю ідею з представниками «Полтаваобленерго».

Нагадаємо, унаслідок постійних російських обстрілів, разом зі світлом у Полтаві зникає інтернет .

В Україні 80% трафіку припадає на інтернет через фіксовану мережу. Як говорить посадовець Міністерства цифрової трансформації України Юрій Мацик, решта – через мобільний зв’язок.

Частотний ресурс мобільних операторів обмежений, тому вони не можуть впоратися із великим навантаженням. При цьому швидко збільшити його неможливо.

Оператор Lifecell повідомляв, що енергонезалежність дорого забезпечувати, тому з відключеннями зникає інтернет. Альтернативою є сонячні батареї, але взимку та восени, коли мало сонця, вони не вкрай ефективні. До того ж їх потрібно цілодобово охороняти. Вартість однієї базової станції становить близько 5 тисяч доларів.

Аби покращити ситуацію з мобільним інтернетом, оператори радять юзерам:

  • вимикати автозавантаження медіа в месенджерах;
  • відмовитися від «важкого» контенту, ось як потокове відео або ж встановлювати низьку якість;
  • надавати перевагу базовим послугам, як SMS.

Заздалегідь можна завантажити полегшені версії застосунків: Facebook Lite, Messenger Lite, Google Go, Google Maps Go тощо. Вони здатні працювати за мінімальної швидкості мобільного інтернету.

Вежі зв’язку на Полтавщині планують заживити поза графіками відключень

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua