Основу пам’ятника Гоголю у Полтаві ремонтують за майже 200 тисяч гривень

27 липня 2024 р. 09:44

27 липня 2024 р. 09:44


Поточний ремонт постаменту триває на бульварі Гоголя. Робітники мають пошпаклювати основу та замінити гранітні плити.

Про ремонт основи пам'ятника ЗМІСТу 26 липня повідомив очільник «Декоративних культур» Ігор Ляшко.

Договір на виконання робіт уклали з підрядником Вадимом Шульгою. Роботи оцінили у 199 тис. 580 грн. Вартість договору не перевищує 200 тис. грн, тому «Декоративні культури» не оголошувати торги й провело спрощені закупівлі, тож підрядника обирали на позаконкурсних умовах.

За словами Ігоря Ляшка, робітники мають зняти старий шар шпаклівки, поґрунтувати постамент. Після цього мають пошпаклювати та пофарбувати п’єдестал. Також планують замінити й відремонтувати гранітну основу.

Пам'ятник працівники не чіпатимуть, адже для цього необхідні дозволи та ліцензії.

Ремонт основи пам'ятника Гоголю в Полтаві

Що відомо про пам’ятник Миколі Гоголю в Полтаві

Пам’ятник Миколі Гоголю створили за проєктом Леоніда Позена і в 1915 році (часи правління Миколи ІІ) подарований Позеном місту Полтаві. Пам’ятник - бронзова скульптура письменника, який сидить у роздумах, поклавши одну руку з розгорнутою книжкою на коліно, а в другій тримає олівець.

Пам’ятник планували встановити перед просвітницьким будинком імені Гоголя, але через війну, встановлення відклали. У перші роки радянської влади, місцеве керівництво забороняло встановлювати пам’ятник «буржуазному» письменникові, але в 1934 році пам’ятник встановлено на сучасному місці на залізобетонному постаменті.

Ремонт основи пам'ятника Гоголю в Полтаві

Основу пам’ятника Гоголю у Полтаві ремонтують за майже 200 тисяч гривень

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua