Консервація в екстремальних умовах літа 2024 – як кременчужанам пристосуватися до реалій

27 липня 2024 р. 09:55

27 липня 2024 р. 09:55


«Кременчуцька газета» досліджувала тему припасів на зиму.

Календар показує, що минула середина літа, а це значить, що у розпалі час для сезонних заготовок на зиму. Частково цей процес проходив тоді, коли на вулиці сорокаградусна спека, а відповідно, на кухні вам всі 60 градусів за Цельсієм. А на додачу вимкнення електроенергії, яке триває іноді доволі довгий період. Тож не дивно, що господаркам, які займаються чи планують займатися консервуванням, треба підготуватися, як морально, так фізично.

Огірок – король домашніх заготовок

Не секрет, що огірки українці полюбляють різні: і солені, і мариновані, а останнім часом із кетчупом «Чілі». Тож у кожної господарки є свій потаємний рецепт хрумких корнішонів, який вона тримає під великим секретом. Але цього року консервовані огірки можна сміливо назвати делікатесом. А як же інакше – адже саме у липні, коли високий сезон цього овочу, за кілограм просили в межах 50-70 грн. Так минулого тижня (17 липня) наші журналісти вийшли на Центральний ринок, поцікавившись ціною на огірки. Тож ідеальні корнішони продавали по 70 грн, середні – по 50 грн. Можна купити і по 35-40 грн, але це вже покручені спекою створіння. Чи будуть вони апетитно хрумтіти?

Самі продавці говорять, що це останні огірки цього сезону. Неймовірно висока температура і палючі промені сонця просто «попалили» огудину.

Тепер найцікавіше: «Кременчуцька газета» порахувала, скільки коштує «закатати» 6 кілограмів огірків за нинішніми цінами в Кременчуці. Ми досліджували рецепти із розрахунку на три трилітрові банки (або, як їх дехто в народі називає, бутлями). Тож скільки потрібно на вищевказані обсяги інгредієнтів:

1. Оцту – 450 гр (10 грн)

2. Солі – 90 гр (90 коп)

3. Цукор – 60 гр (2 грн)

4. Огірки – 6 кг (300–420 грн)

5. Води – 4 л

6. Кетчуп – 400 гр (29 грн)

7. Набір зелені (хрін, кріп, петрушка) – (20 грн)

8. Часник – 1 голівка (5 грн)

9. Банка трилітрова – 3 шт. (60-90 грн)

10. Лавровий лист – 2 шт. (50 коп)

11. Перець горошок – 3 шт. (50 коп)

Отже, щоб законсервувати трилітрові банки огірків, потрібно 428 грн. Один бутель виходить ціною в 142 грн.

Якщо ж згадати літо 2021 року (останнє перед повномасштабним вторгненням росії в Україну), тоді відзначали, що рік став огірковим. Адже урожай за останні роки був найкращий. Тож не дивно, що і ціна на цей овоч приємно радувала господарок, які робили заготовки на зиму. Так на ринку кілограм ґрунтових огірків (які підходять для консервування) можна було купити за 10 грн і навіть дешевше. У супермаркетах ціна була ще нижча, ніж з рук. Банка на 3 літри виходила в межах 55 грн.

Повернення до бабусиних рецептів варення і повидла

В останні роки господарки нерідко відмовлялись від консервування компотів, приготування варення чи повидла. Адже простіше взяти ягоди, помити їх і заморозити. А взимку треба компот – взяли потрібне та зварили, знадобились вишні на начинку – на пиріг, та є вони в морозилці. І зручно, і без цукру.

Але цього літа все змінилось. І причиною тому є відключення електроенергії. Кременчужанам, у яких на тривалий час вимикали світло (а були випадки, що цей період тривав 12-16 годин), довелось рятувати те, що підлягало на зимову заморозку.

«Уночі варили вишневе варення. Адже ця ягода першою не витримала і потекла. А абрикоси просто викинула», – із розповіді Ірини Сергіївни.

Тож рекомендація – немає тривалий час світла, тож перевірте, як там ваша «заморозка». А як треба – рятуйте!

Абрикосовий рік, нарешті, наступив

Років з чотири у Кременчуці та районі не родили абрикоси. Не було навіть, щоб скуштувати. Цей же рік став винятком. Уродили всякі: і елітні, і прості. При цьому сонячна погода сприяє тому, що абрикоси стали солодкі-солодкі. Зараз господарки і господарі із досвідом говорять, що настала сприятлива погода для сушіння абрикос. Можна це робити прямо на балконі чи лоджії. Варто купити складну переносну сушарку. Вона каркасна (може бути, як триярусна так і п'ятиярусна). Ціна 150-300 грн. Підказка – її можна знайти у магазині для риболовлі. Рибалки в ній сушать свою виловлену продукцію.

Щодо абрикосового варення, то тут головне запастися цукром. А рецептів в інтернеті - безліч: і з лимонами, і з апельсинами, і навіть… з коньяком. Імпровізуйте, якщо є час та абрикоси.

А як же «солодка порічка, що росте по річках»?

Говорячи про заготовки на зиму, варто пам’ятати ягідної теми. Адже, зазвичай, ці дари природи не лише смачні, а й корисні. Наприклад, малинове варення, яке з дитинства пропонували при застудах. Тоді це була найкраща складова боротьби з недугою. Згідно з рецептом, на малинове варення потрібно взяти кілограм ягід (100 грн –в супермакетах), стільки ж цукру, який зараз по 31-35 грн/кг, і отримати три півлітрові баночки. Звісно, більші об’єми консервації – більші витрати. Щоправда, деякі винахідливі господарки знайшли спосіб, як економити принаймні цукор при консервації варення і джемів. Так, можна купити спеціальний згущувач за ціною 16-25 грн за пакетик, чи агар-агар (коштує від 24 грн за пакетик). Таким чином зменшуються витрати цукру вполовину чи на 2/3. При цьому на виході отримуєте непоганий продукт із гарною густою консистенцією. Якщо є бажання зробити варення із порічкою (назву, якої винесено в підзаголовок), то розраховуйте, що літрова банка ягоди коштує від 40 грн, чорна смородина дещо дорожче – 60-70 грн. І на ці ягоди, зазвичай, більше витрачають цукру.

Найважливіше – стерильність місткості та овочів

Під час аномальної спеки, як спостерігалася, треба дбати про стерильність. Це стосується, як овочів та ягід, так і банок. Тож для консервації найкраще брати банки об’ємом 0,5-0,7 л, адже їх простіше стерилізувати, ніж великі об’єми. Банки та кришки спочатку необхідно добре промити теплим розчином харчової соди (на 1 л води – 1 ч. л. соди). Кришки треба проварити кілька хвилин у киплячій воді. Для стерилізації банок існує кілька способів: на пару, кип’ятіння, мікрохвильовка, духовка. Щоб домашня консервація вдалася на славу, необхідно правильно відібрати овочі та фрукти. Не вибирати міцні, вже стиглі плоди. Будь-які дефекти на плодах попсують консервацію. Треба віддавати перевагу середнім плодам – вони краще насичуються розсолом або маринадом. Якщо консервуєте нарізані овочі, то порізати їх слід на однакові шматочки. І головне – будь-які плоди перед консервацією треба добре промити та піддати короткочасній обробці окропом або паром. Це потрібно не тільки для стерилізації, а й щоб зруйнувалися пігменти, що викликають потемніння плодів.

Олена Ліпошко з використанням матеріалу Держпродспоживслужби

Фото Ігоря Борисевича

Консервація в екстремальних умовах літа 2024 – як кременчужанам пристосуватися до реалій

Джерело: kg.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua