Татарщина, Полісся та Рідне: на Полтавщині обрали нові назви для трьох сіл

06 вересня 2024 р. 14:59

06 вересня 2024 р. 14:59


У Кобеляцькій громаді вирішили перейменувати три села. Нещодавно завершили голосування за участі мешканців громади, де обрали нові назви.

Про це повідомили у Кобеляцькій громаді 5 вересня.

Нещодавно у громаді завершили голосування щодо перейменування трьох населених пунктів: Леваневське, Сухинівка та Кунівка. Ця ініціатива була пов'язана з процесом декомунізації та дерусифікації, що триває в Україні, і мала на меті привести назви сіл у відповідність до історичної та культурної спадщини.

Голосування проходило за участі мешканців громади. Питання перейменування викликало жваві обговорення, де мешканці розповідали про історію назв сіл та обґрунтовували необхідність їхньої зміни.

Так, село Леваневське за результатами голосування планують перейменувати на село Татарщина, що відображає його історичну назву. За даними карти Шуберта, на цьому місці раніше знаходився хутір Татарки, а пізніше село мало назву Татарщина.

Село Сухинівка отримало пропозицію перейменувати його в Полісся. Для Кунівки обговорювали кілька варіантів назв, проте найбільшу підтримку здобула назва Рідне.

Згодом проєкт рішення про перейменування розглянуть на черговій сесії міської ради, а остаточне затвердження нових назв відбудеться на державному рівні – Верховною Радою України.

Перейменування сіл та селищ на Полтавщині

20 березня Комітет Верховної ради України підтримав перейменування шести сіл та одного селища зі зросійщеними назвами. Згодом їх остаточно українізують.

Пропозиції нових назв для сіл та селищ обирала місцева влада. Нові назви:

Район Стара назва Нова назва
Лубенський район село Олексіївка село Калинівка
село Першотравневе село Перевідне
село Червоні Пологи село Пологи
Миргородський район селище Декабристи селище Мирне
село Першотравневе село Петренки
Полтавський район село Чкалове село Єднання
село Першотравневе село Майдан

Чому села Полтавщини перейменують?

До 27 січня 2024 року місцева влада повинна була подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону.

Нагадаємо, закон включає до символів російської імперської політики топоніми на честь:

  • осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях, зокрема й тих, які Російська імперія створювала на підпорядкованих землях, і брали участь у/сприяли російській імперській політиці; були працівниками радянських органів держбезпеки всіх рівнів; публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії;
  • подій, повʼязаних із утіленням російської імперської політики;
  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів РФ.

Водночас закон передбачає винятки. Це:

  • топоніми на честь постатей, які захищали політичні, економічні, культурні права українського народу, розвивали українську національну державність, науку, культуру. Цей виняток не поширюється на працівників радянських органів держбезпеки;
  • топоніми на честь найменувань російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів РФ, якщо вони повʼязані з захистом прав чи розвитком українського народу або з культурою поневолених народів РФ.

Також не підпадають під заборону назви, що лише співзвучні з тими, на які поширюються передбачені законом обмеження. Наприклад, не всі Катеринівки чи Миколаївки потрібно перейменовувати , а лише ті, які названі на честь російських царів, якщо це підтверджується історичними джерелами.

Татарщина, Полісся та Рідне: на Полтавщині обрали нові назви для трьох сіл

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua