Субсидії: кому з кременчужан провели автоматичний перерахунок, а кому треба особисто звертатися до пенсійного фонду

07 вересня 2024 р. 10:14

07 вересня 2024 р. 10:14


Для більшості отримувачів – субсидія у вересні буде призначена автоматично.

У вересні 2024 року кременчужани, як і всі українці, мають отримати житлову субсидію на опалювальний сезон. Так, як він може розпочатися вже в жовтні, то це буде останній місяць, коли нараховуватимуть виплати із врахуванням неопалювального сезону. Як повідомили у відповідь на інформаційний запит «Кременчуцької газети» у Головному Управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області, для більшості отримувачів – субсидія у вересні буде призначена автоматично (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств).

Водночас є певні категорії громадян, яким субсидію у вересні призначать за їхнім зверненням із заявою й декларацією про доходи та витрати.

Зокрема, із особистим зверненням до Пенсійного фонду треба звернутися, якщо: заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги; у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи; кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих; домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також необхідно звернутися й особам, які мають право на виплату, але в опалювальний сезон субсидію було призначено в розмірі 0 грн.

Кому перерахували субсидію?
Із 1 червня цього року було підвищено ціну на електроенергію, тож частині субсидіантів провели перерахунок на неоопалювальний сезон і це відбувалось автоматично. Так у Полтавській області з 1 червня 2024 року проведено перерахунок житлових субсидій у зв’язку зі зміною тарифу на послугу з постачання понад 89 тис громадян.

Також двічі на рік – у березні та серпні – домогосподарствам, у яких середньомісячний сукупний дохід зменшився або збільшився на понад 50 відсотків, органи Пенсійного фонду України здійснюють перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення. Це теж відбувається автоматично, без звернення громадян, повідомили на офіційному сайті Пенсійного Фонду України (ПФУ).

При перерахунку виплат зазначеній категорії субсидіантів з серпня середньомісячний сукупний дохід враховано за I і II квартали поточного року, який співставлено з доходами за III і IV квартал минулого року (саме за цей період було враховано дохід під час призначення субсидії з травня 2024 року). Якщо в результаті співставлення встановлено, що доходи змінились на понад 50 відсотків, розмір житлової субсидії переглянуто. У ПФУ нагадують, що проведення перерахунку передбачено Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України (далі Положення, авт).

А що з тарифами на комунальні послуги?
- Тарифи на електроенергію
Більшість українців у вересні не відчують підвищення цін на комунальні послуги, електроенергію та газ. Варто нагадати, що в Україні тариф на електроенергію для населення було збільшено від 1 червня цього року: від 2,64 грн/кВт-год до 4,32 грн/кВт-год. (Про це згадано вище). Цей тариф має залишатися незмінним до 1 травня 2025 року. При цьому для помешкань із двозонним лічильником так званий нічний тариф на електроенергію становить 2,16 грн/кВт-год.
- Тарифи на газ
Тарифи на газ також не зміняться у вересні. Вартість блакитного пального для побутових споживачів, яких обслуговує «Нафтогаз України», залишиться на рівні 7 грн 96 коп за куб. Йдеться про 98% споживачів. Водночас в інших постачальників газу ціна коливатиметься в межах від 7грн 70 коп до 9 грн 90 коп за куб.
- Тарифи на опалення
Тарифи на опалення для населення залишаться незмінними. Так, очільник Міненерго Герман Галущенко нещодавно повідомив про подовження спеціальних зобов’язань щодо постачання газу для виробників теплової енергії до кінця опалювального сезону 2024/2025. Тобто, має діяти тариф, який був на момент повномасштабного вторгнення рф в Україну, на 22 лютого 2022 року.
- Тарифи на водопостачання
Щодо цін на водопостачання, то у вересні такі послуги можуть здорожчати в деяких невеликих населених пунктах. Усе тому, що місцева влада має право самотужки встановлювати тарифи на воду. Водночас у великих містах тариф на воду для побутових споживачів залишиться на попередньому рівні.

Запитували-відповідаємо: актуальні запитання про субсидію
Чи можуть особи, які досягли 60-річного віку, але не вийшли на пенсію, отримати субсидію від держави?
- Наразі визначено умови розрахунку доходу для осіб, які досягли 60- річного віку. Про це нагадують у Головному управлінні ПФУ у Полтавській області.

Так, житлові субсидії призначаються, якщо особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії, не менше місяця отримували такий вид доходу, як державна соціальна допомога малозабезпеченій сім’ї. Її отримують громадяни, які втратила працездатність, в тому числі особи, які досягли віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (тобто 60 років). Але вони не набули страхового стажу (у 2024 році це 31 рік), але мають не менш, як 15 років його.

Чи можна оформити субсидію за наявності боргів за комуналку? Що для цього потрібно зробити?
Відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо органом Пенсійного фонду України отримано інформацію від організацій надавачів житлово-комунальних послуг про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком.

При цьому враховують, що строк позовної давності не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) на день звернення за призначенням житлової субсидії.

Житлова субсидія у такому випадку, призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку протягом двох місяців з початку такого сезону.

Таким чином, право на призначення житлової субсидії в особи відсутнє у разі наявності по домогосподарству заборгованості в грошовому еквіваленті понад 680 грн та простроченої понад три місяці.

Як оформити субсидію, не виходячи із дому
Кременчужанам, які лише збираються оформляти субсидію нагадуємо, що подати заяву про призначення житлової субсидії чи пільги можна онлайн — через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Зайшовши туди, можна знайти підказки і зробити це самотужки. Також є можливість подати спрощену заяву на житлові субсидії на порталі Дія. Також відомо, що зараз Міністерство соціальної політики України розробляє нову програму підтримки людей, які втекли від війни. Планується запровадити субсидію на оренду житла для сімей, чиї витрати на оренду перевищують 30% сукупного доходу домогосподарства.

Олена Семенова

Субсидії: кому з кременчужан провели автоматичний перерахунок, а кому треба особисто звертатися до пенсійного фонду

Джерело: kg.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua