Майже чверть земель Полтавщини перебувають поза реєстром

07 вересня 2024 р. 13:00

07 вересня 2024 р. 13:00


Понад 700 тис. га території Полтавщини перебувають поза державним реєстром. Найбільше бракує даних про землі сільськогосподарського призначення.

Про проблему обліку даних про землі стало відомо з Програми ефективного використання земельних ресурсів Полтавщини у 2022-2027 роках.

Територія Полтавщини має площу 2 млн 875 тис. га. За даними Головного управління Держгеокадастру, у земельному кадастрі відсутня інформація про 736,31 тис. га. Йдеться про ліси, заповідники, землі промисловості тощо.

У реєстрі відсутні дані про наступні землі на території Полтавщини:

  • 380 тис. га сільськогосподарського призначення;
  • 135,71 тис. га землі лісового фонду;
  • 70,73 тис. га землі водного фонду;
  • 59,63 тис. га природоохоронних земель;
  • 12,64 тис. га земель промисловості;
  • 0,299 тис. га земель історико-культурного призначення;
  • 0,204 тис. га земель рекреаційного призначення;
  • 77,097 тис. га земель, які потребують ідентифікації.

Перебування земель поза реєстром збільшує ризик незаконного використання ділянок.

«Це землі, де можливе порушення земельного законодавства. Це сінокоси, пасовища, землі, вкриті деревоподібною рослинністю, тобто належать до лісового фонду й не використовуються, малопродуктивні землі, а також землі під лісосмугами», – розповідав директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.

Нині громади мають займатися інвентаризацією земель, щоб зменшити кількість територій поза реєстром.

Землі під лісосмугами: проблема й шляхи розв'язання

Нагадаємо, що всі громади Полтавщини мають взяти на баланс земельні ділянки під лісосмугами. Для цього потрібно визначити реальні площі насаджень – провести інвентаризацію. Над цим працюють не всі громади області, посилаючись на брак ресурсів у бюджетах.

Щоб активізувати роботу з лісосмугами, громадам нададуть співфінансування на інвентаризацію: 30% надійде з обласного бюджету, 70% мають дати самі громади. Для цього область використає гроші, які надійшли з відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Під час депутатської комісії 25 травня директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов повідомив, що 21 громада на сесіях ухвалила рішення взяти участь у співфінансуванні інвентаризації земель лісосмуг. На засідання комісії подали перелік з 2 тис. 848 ділянок під лісосмугами орієнтовною площею 4 тис. 25 га. На їхню інвентаризацію громади мають виділити 1,8 млн грн, а область – 772,9 тис. грн.

За даними на кінець 2022 року, дві з 60 громад Полтавщини частково взяли на баланс лісосмуги на своїй території – це Пришибська та Терешківська громади.

Раніше прокуратура спрямувала вимоги до громад про взяття на баланс усіх лісосмуг. Однією з перешкод для цього є обмеження воєнного стану на використання коштів, через яке інвентаризацію призупинили.

Після реформи децентралізації та змін у законодавстві зелені насадження залишилися без господаря-балансоутримувача. Позаторік ЗМІСТ дослідив проблему безгосподарності полезахисних смуг на Полтавщині. Про позиції влади області, прокуратури та громад щодо цього питання розповіли тут .

Майже чверть земель Полтавщини перебувають поза реєстром

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua