160 гектарів лісу на Полтавщині повернули з незаконного користування

07 вересня 2024 р. 18:23

07 вересня 2024 р. 18:23


Компанія незаконно отримала землі лісу в користування на 17 років. Наразі їх повернули державі.

З матеріалів справи відомо, що у 2012 році Решетилівська РДА уклала договір оренди землі з товариством. За його умовами компанія на 17 років отримала в користування майже 160 га державної землі лісогосподарського призначення. Однак договір уклали з порушеннями:

  • його уклали без уповноваженого органу – Полтавської ОДА;
  • порушили заборону щодо надання земель державного лісового фонду юридичним особам приватного права;
  • до Державного земельного кадастру цю ділянку внесли, як землю сільгосппризначення, а не лісового фонду.

Щоб повернути землю прокуратура звернулася до Господарського суду Полтавської області. Проте суд першої інстанції не знайшов підстав для задоволення позову. Після цього, прокурори звернулися до апеляційного суду та відстояли свою позицію. З цим погодився і Верховний Суд. Наразі майже 160 га лісу повернули державі.

Нагадаємо, двох чиновників Полтавщини судитимуть за незаконну передачу лісу підприємцям, які почали видобувати там пісок. Йдеться про 25 га лісу, який знищили розробкою піщаного кар’єру. Фото наслідків оприлюднив Слобожанський лісовий офіс 29 серпня.

Самовільне захоплення земель виявили працівники лісової охорони під час патрулювання кілька років тому. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження, справу передали до суду.

За даними слідства, у 2019 році, перебуваючи на посаді, сільський голова, попередньо домовившись із посадовцем вказаного Інституту землекористування НААН України уклав із закладом договір на розробку документації із землеустрою щодо інвентаризації земель. Пізніше він виніс це питання на розгляд сесії.

Ймовірно, маючи вплив на депутатів, сільський голова забезпечив позитивне голосування за прийняття рішення . Після цього 15 підприємців безоплатно отримали у власність земельні ділянки лісогосподарського призначення, які невдовзі могли продати товариству із Сум для розробки піщаного кар’єру.

У такий спосіб понад 25 га землі лісогосподарського призначення вибули із державної у приватну власність. Внаслідок таких дій держава зазнала збитків на понад 5,5 млн гривень.

Ексголові сільради інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Посадовцю – пособництво у скоєнні вказаних злочинів.

160 гектарів лісу на Полтавщині повернули з незаконного користування

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua