Замість МАФу на вулиці Соборності в Полтаві висадять дерево

13 вересня 2024 р. 10:50

13 вересня 2024 р. 10:50


Завдяки розголосу та впливу журналістів у центрі Полтави знесли МАФ, а на місці, яке хотіли зацементувати зʼявиться дерево.

Загалом, посадовці хочуть закрити пустоти у центрі Полтави, де колись були дерева. Одна з локацій – на початку пішохідної частини вул. Соборності.

📰Підпишіться на ЗМІСТ у X . Отримуйте у стрічці цікаві добірки про Полтаву

МАФ на виході зі «Злато місто» зʼявився у липні. Після скандалу з критикою влади за хаотичне розміщення нових МАФів в історичному центрі. 18 липня пресслужба Полтавської міської ради повідомила, що  Інспекція по контролю за благоустроєм випише припис на холодильник. Після цього його намагалися хіба укріпити. Біля споруди встановили холодильник і почали готувати місце для укріплення майданчика.

Замість МАФу на вулиці Соборності в Полтаві висадять дерево

Замість МАФу на вулиці Соборності в Полтаві висадять дерево

Замість МАФу на вулиці Соборності в Полтаві висадять дерево

Після 1 вересня МАФ таки знесли. Наразі замість нього та місця, яке хотіли ймовірно забетонувати під холодильник, чиновники планують висадити дерево. Заступник директора комунального підприємства «Декоративні культури» Максим Макуха написав , що найближчим часом планують висадити дерева в центральній частині міста у бордюрних «квадратиках»:

«Влітку ми видалили більшість пнів, але це ще не всі проблеми: в центрі міста купа комунікацій під землею. Тому це завдання із зірочкою. Але особисто мене дуже дратують ці пустоти, і вони реально псують сприйняття нашого міста».

Максим Макуха оцінює пустоти уц центрі, де вирубали дерева

ЗМІСТ писав , що у Полтаві хочуть створювати міські луки.

Практика засівати різнотрав’ям міське середовище прийшла до України з Європи. Відомо, що нововведення запровадили у Києві, Львові та Вінниці, а згодом може долучитися й Полтава. Луки (або різнотрав’я) – тип рослинності, який складається переважно з однорічних квітів та злаків. Їх можна організовувати в місті вздовж доріг та тротуарів, на занедбаних територіях, у подвір’ях багатоповерхівок тощо.

На луках не можна пограти у волейбол, попрактикувати йогу, чи влаштувати пікнік. Однак вони мають інші переваги:

  • рослини не потребують поливу та поглинають надлишкову воду від час злив;
  • ефективно очищують повітря;
  • сприяють біорізноманіттю;
  • підлягають косінню лише 1-2 рази на рік та не вимагають підживлення;
  • повертають справжню природу на міські вулиці.

Міські луки бувають декоративними, які можна влаштовувати на ділянках, що потребують привабливості, та більш утилітарними, які варто організовувати вздовж автошляхів. Про досвід інших міст ЗМІСТ писав тут.

Замість МАФу на вулиці Соборності в Полтаві висадять дерево

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua