Дві хвилі атак дронами на Полтаву: що сталося з ворожими цілями

16 вересня 2024 р. 09:39

16 вересня 2024 р. 09:39


У ніч на 16 вересня російські дрони двічі діставалися Полтави. Як це відбувалося?

Перша хвиля атаки на Полтаву дронами 15-16 вересня

Уже близько дев'ятої вечора перші дрони порушили повітряних простір Полтави.

О 21:11 троє ударних  дронів «Шахед» виявили у районі Шишак на Полтавщині. За даними військових, дрони продовжували курс з Харківщини, тож невдовзі вони опинилися на сході Полтавщини й трохи південніше Миргорода.

Близько десятої ночі дрони летіли на Кременчук, Миргород і зрештою на Полтаву. Перше повідомлення про загрозу для Полтави опублікували о 23:12. Небезпека була й для інших міст.

За даними неофіційного моніторингового каналу «Розвідка України», на Полтавщині одночасно фіксували шість «Шахедів», що летіли повз Хорол, Решетилівку, Чутове та Карлівку. Згодом один з них «завис» над Кременчуком, а ще один над Миргородом.

Друга хвиля атаки на Полтавщині

Ще два дрони витали південніше Кременчука, а один підлітав до Полтави. Близько півночі ще два дрони дісталися Полтави. Що з ними сталося? Безпілотники пролетіли над містом південно-західним курсом.

Тим часом біля Кременчука працювали Сили оборони України, а три інших дрони летіли на Зіньків. Ще кілька дронів летіли над Лубнами та Миргородом. Відбій тривоги оголосили о 4:30 ранку.

За даними Повітряних Сил ЗСУ, на Полтавщині працювала ППО .

Навіщо розповідати про пересування дронів?

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Полтава зазнала кількох атак , але останні місяці відзначаються особливим зростанням їхньої інтенсивності та частоти.

Якщо відверто, під час тривог більшість укриттів пустують. За майже 3 роки повномасштабної війни полтавці адаптувалися до загроз і не завжди спускаються до сховищ.

Кожна нова тривога серед полтавців тепер супроводжується питанням: «прилетить чи ні?  Як результат, чимало людей відчувають страх та невпевненість у завтрашньому дні, адже не знають, коли і де може статися наступний удар. Через це важливо розуміти, що загрози бувають значно ближче, аніж можна уявити і тому нехтувати тривогами – небезпечно.

Наразі у громаді обліковуються 388 обʼєктів фонду захисних споруд. Серед них:

  • 107 захисних споруд цивільного захисту (91 сховище та 16 протирадіаційних укриттів)
  • одна споруда подвійного призначення з захисними властивостями протирадіаційного укриття
  • 282 найпростіших укриття.

Скільки укриттів у Полтавській громаді, якими можна скористатися, коли дрони на Полтаву летять з різних напрямків

Балансоутримувачами захисних споруд є комунальні установи, бізнес тощо. Утримання укриттів у готовності до використання за призначенням лежить на їхній власниках. Ремонтують їх також власним коштом.

Дві хвилі атак дронами на Полтаву: що сталося з ворожими цілями

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua