У Полтаві хочуть заснувати театр ветеранів

16 вересня 2024 р. 11:51

16 вересня 2024 р. 11:51


У Полтаві хочуть заснувати театр, де ветерани війни ділитимуться власними історіями. Подібний театр уже працює в Києві.

Про план заснувати театр розповів у інтерв’ю «Суспільному» військовослужбовець служби зв'язків з громадськістю сил територіальної оборони Юрій Мацарський.

Юрій Мацарський є одним зі співзасновників Театру ветеранів. За його словами, вистави стосуватимуться сучасної війни. Ветерани ділитимуться власним травматичним досвідом:

«Ніхто краще не розповість про війну, ніж людина, яка на війні втратила своїх побратимів, ніж людина, яка на війні втратила кінцівку чи втратила власний будинок. Це люди, які хочуть писати, вони знають, що в них є історія, і вони прийшли для того, щоб зробити цю історію максимально зрозумілою для широкого загалу і максимально цікавою для людей», – розповів Юрій Мацарський.

Ветерани писатимуть власні п’єси та гратимуть їх у виставах театру, які самі і ставитимуть. Скоро такі вистави покажуть на Фестивалі перших п’єс у Києві.  Театри ветеранів планують заснувати в різних містах України, зокрема, у Полтаві:

«Якщо вдасться перенести наш досвід на інші міста, і якщо нам вдасться перенести цей досвід у Полтаву, місто, в якому народився український театр і україномовна драматургія, це буде велика перемога», – каже військовослужбовець.

Нагадаємо, у Полтаві відкрили Ветеранський центр. Головна мета – допомога ветеранам. Звертатися можуть військові, ветерани війни, родини загиблих воїнів. Центр працює за адресою вул. Соборності, 36 у будні з 8:00 до 17:00.

До команди центру входять ветерани та рідні військовослужбовців. Вони допомагають зорієнтуватися в питаннях державних гарантій для захисників: консультують з юридичних питань, психологічної підтримки та фізичної реабілітації. Фахівці центру забезпечують супровід упродовж всього шляху.

Додамо, що станом на травень 2024 року в Україні зареєстровані 1,2 мільйона ветеранів. За словами заступника міністра у справах ветеранів Максима Кушніра, після завершення війни їхня кількість зросте до 5-6 мільйонів людей включно з членами родин.

Статистика свідчить, що 70% ветеранів мали офіційне працевлаштування до мобілізації й більш ніж половина матиме цю потребу після повернення до цивільного життя. Водночас ще 10-15% виходитимуть на пенсію після повернення з війни.

У Полтаві хочуть заснувати театр ветеранів

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua