Росіяни поширюють фейк про обстріл Рівненської АЕС: що це означає для жителів Полтавщини

16 вересня 2024 р. 18:30

16 вересня 2024 р. 18:30


Українцям на пошту надходять повідомлення про обстріл Рівненської атомної електростанції. Жителів Полтавщини попередили, що це фейк.

На електронну пошту українцям надходять повідомлення про ракетний обстріл Рівненської АЕС, що спричинив підвищення рівня радіації. У листах також можуть вказуватися інструкції щодо евакуації та посилання на сумнівні ресурси.

У Центрі протидії дезінформації пояснюють, що ці листи розсилали через поштові скриньки-двійники. Це є частиною російської інформаційної атаки. Росіяни намагаються посіяти паніку серед населення та дискредитувати українські держструктури.

У кіберполіції Полтавщини ЗМІСТу повідомили що в області поки не популярна дана тематика і люди не зверталися з цими повідомленнями.

У разі отримання таких повідомлень жителям області рекомендують позначати їх як спам та не переходити за вказаними посиланнями. Якщо ви перейшли за сумнівним посиланням, то варто звернутися до кіберполіції.

Російські фейки про Полтаву та Полтавщину

У червні пропагандисти поширили фейк про нестачу лікарів у Полтаві.

На підтвердження тези про нестачу лікарів у дописі російського телеграм-каналу додали фото розкладу роботи однієї з полтавських лікарень. На світлині видно, що більшість лікарів не приймають пацієнтів.

У травні пропагандисти поширили фейк про те, що полтавські поліціянти створили зразок заяви з вибаченнями за прослуховування російської музики.

У псевдозаяві написано: «Я щиро перепрошую громадян України за те, що я слухав російську пісню. Я засуджую російську агресію і готовий понести покарання за всією суворістю закону». У поліції Полтавщини спростували цю інформацію та заперечили існування таких заяв.

У квітні через месенджери розповсюджували інформацію нібито від ДСНС України щодо проведення евакуації з населених пунктів Кременчуцького району. Причина – ймовірні ракетні обстріли ГЕС. Автори фейку повідомляли, що евакуацію планували із зони можливого затоплення мікрорайонів Кременчука: Ревівка, Центр, Занасип, Чередники, Крюків, Раківка.

ДСНС Полтавщини повідомило, що така інформація є ворожим вкидом, щоб дестабілізувати ситуацію в області.

Росіяни поширюють фейк про обстріл Рівненської АЕС: що це означає для жителів Полтавщини

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua