Полтава отримала другий лінійний прискорювач для лікування раку

14 жовтня 2024 р. 12:45

14 жовтня 2024 р. 12:45


Новітнє обладнання для лікування раку отримав полтавський онкодиспансер. Торік заклад отримав перший прискорювач від держави.

Про це повідомили у МОЗ України 11 жовтня.

Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер отримав прискорювач Elekta Harmony. Обладнання для лікування раку придбали Медичні закупівлі України на замовлення Міністерства охорони здоров’я.

Лінійні прискорювачі призначені для лікування онкологічних захворювань. З їх допомогою лікарі можуть таргетовано впливати на пухлини у внутрішніх органах, використовуючи опромінення. Таке рішення дозволяє повністю знищити або зупинити ріст пухлин з мінімальним пошкодженням здорових тканин пацієнта.

Перший прискорювач онкодиспансеру

Торік в обласному онкодиспансері в Полтаві запрацював лінійний прискорювач Halcyon. Його придбали коштом держави за 59,5 млн грн.

На відкритті прискорювача в липні 2023 року фахівці розповіли , що залежно від плану лікування й локалізації один цикл лікування на лінійному прискорювачі становить 20-25 сеансів. Передпроменева підготовка може тривати 2-4 дні, що потрібні для створення просторової цифрової моделі зони опромінення.

За рік на прискорювачі планують проліковувати 700-800 пацієнтів (75-80 за робочий день). Однак щороку такого лікування на Полтавщині потребує понад 2 тисячі людей, тож для закладу необхідний ще один апарат.

До появи лінійного прискорювача Halcyon в полтавському обласному онкодиспансері опромінення злоякісних пухлин виконували за допомогою гамма-апаратів. Один із них перебуває в сусідньому з прискорювачем бункері. Це АГАТ-С, який використовує радіонуклід Кобальт-60. ЗМІСТ порівняв обладнання полтавського онкодиспансеру після оновлення.

Полтава отримала другий лінійний прискорювач для лікування раку

Джерело: zmist.pl.ua