Через відсутність дощів найбільші річки Полтавщини опинилися на межі пересихання

15 жовтня 2024 р. 09:32

15 жовтня 2024 р. 09:32


Через відсутність дощів на чотирьох річках Полтавщини – Сулі, Пслі, Ворсклі та Орелі – водність знизилася до критично низького рівня. Про ризик пересихання річок журналісти Гадяч.City дізналися в Регіональному офісі водних ресурсів 7 жовтня.

Станом на початок жовтня техногенно-екологічна ситуація на річках залишається стабільною, проте рівень води на названих річках є нижчим за норму. Попри це на річках водність знизилась до екстремально низьких значень.

Середньомісячні витрати води в цих річках набагато менші за норму:

  • Сула – 12% від норми;
  • Псел – 11%;
  • Ворскла – 13%;
  • Оріль – 21%.

У вересні на нижній ділянці Сулі було зафіксовано маловоддя, яке також тривало на Ворсклі. Складна гідрологічна ситуація зберігається й на деяких інших ділянках річок. Серед них – нижні ділянки річок Ворскла та Псел на Полтавщині.

Що було раніше

Торік, в Полтавській області зникло близько 40% видів хребетних тварин. З майже 400 видів, що раніше мешкали в регіоні, їх чисельність продовжує різко скорочуватися. Ці тривожні дані наведені в регіональній доповіді про стан навколишнього середовища на Полтавщині за 2023 рік.

Ситуація з біорізноманіттям викликає серйозні занепокоєння. Для його збереження активізували охоронні заходи. На території Полтавщини створили нові заказники: «Федорівський» (19,1894 га), «Нелюбівський» (138 га), «Ковалівський» (72,74094 га), а також ботанічний заказник «Гришків ліс» (42 га). Крім того, розширили вже існуючі природно-заповідні об’єкти, такі як заповідне урочище «Келебердянське», гідрологічний заказник «Артополот» та інші.

Збільшення площі природно-заповідного фонду шляхом нових об'єктів та розширення старих є необхідним кроком для збереження водно-болотних та лучних екосистем, які грають важливу роль у підтриманні біорізноманіття регіону.

Окремо планується фінансова підтримка заповідних парків області. На наступні п'ять років заплановано виділити 28 мільйонів гривень для підтримки регіональних ландшафтних парків «Диканський», «Кременчуцькі плавні» та дендропарку «Криворудський». Очікуваний обсяг фінансування розподілять на оплату праці адміністрацій та заходи щодо покращення інфраструктури цих об’єктів. Кошти на підтримку програм надходитимуть з обласного бюджету у 2024-2028 роках, а також з власних надходжень природоохоронних територій (приблизно 1,4 млн грн).

Реклама

Через відсутність дощів найбільші річки Полтавщини опинилися на межі пересихання

Джерело: hadiach.city