Протиповітряний бій на Полтавщині: в області збивали ворожі дрони

15 жовтня 2024 р. 09:40

15 жовтня 2024 р. 09:40


У ніч на 15 жовтня росіяни запустили по Україні 17 ударних БпЛА з районів Курська та Приморсько-Ахтарська.

Силами протиповітряної оборони вдалося збити 12 «Шахедів». Ворожі дрони знищувати на території Полтавської, Миколаївської, Київської, Одеської, Чернігівської, Кіровоградської та Черкаської областей.

Чотири російські безпілотники локаційно втрачені, імовірно внаслідок протидії РЕБ. Один БпЛА перебував у повітрі, проте згодом припинив становити небезпеку.

Також вночі ворог задав удару по Миколаївщині сімома зенітними керованими ракетами С-300/400 із території тимчасово окупованого Криму, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59 по Чернігівщині та Сумщині із повітряного простору Курської області.

У відбитті нападу взяли участь українська авіація, зенітні ракетні війська, підрозділи РЕБ та мобільні вогневі групи.

Протиповітряний бій на Полтавщині: в області збивали ворожі дрони

Нагадаємо, що в ніч на 13 жовтня ворог задав удару по Полтавщині та Одещині двома балістичними ракетами Іскандер-М із Курської області та тимчасового окупованого Криму.

Також двома керованими авіаційними ракетами Х-59 атакували Чернігівщину та Сумщину із повітряного простору Курської області, а також 68-ма ударними БпЛА.

Швидкісна ціль та дрони на Полтавщині: як росіяни намагалися атакувати область

Повітряна тривога на Полтавщині розпочалася о 19:30 12 жовтня та тривала до ранку наступного дня. Протягом цього часу в області фіксували рух ворожих безпілотників та швидкісної цілі.

  • 19:58 – Ударний БпЛА на Полтавщині курсом на Миргород;
  • 21:01 – Швидкісна ціль через Сумщину в напрямку Полтавської області;
  • 21:52 – БпЛА з Сумщини на Полтавщину;
  • 22:28 – Декілька груп БпЛА з Сумщини на Полтавщину та Чернігівщину;
  • 0:32, 1:23, 2:39 – БпЛА з Сумщини на Полтавщину;
  • 3:32 –  БпЛА на Чернігівщині та Сумщині курсом на Полтавщину.

Небезпека ворожих безпілотників

На території області трапляються випадки виявлення ворожих дронів, деякі з них можуть бути з вибухівкою.

Дрони, які саджають на території області можуть бути небезпечними. Оскільки росіяни встановлюють на них датчики цілі, які спрацьовують, коли до них наближається людина. Після цього відбувається вибух, а людина може залишитися без кінцівок чи загинути.

Вибухотехніки радять не наближатися до них та негайно викликати фахівців, які знешкодять пастку, а рештки зберуть для документування воєнних злочинів росіян. Такі дрони часто трапляються у полі, лісі, лісосмугах, пляжі тощо.

Попри те, що воїни збивають дрони трапляються випадки коли російські безпілотники не долітають до цілі та падають самі. У 2023 році в області стався випадок, коли «Шахед» сам впав, ймовірно в нього закінчився бензин. Бойова частина дрона впала окремо, піротехніки знешкодили її. А решту «Шахеда» направили на експертизу.

Протиповітряний бій на Полтавщині: в області збивали ворожі дрони

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua