П’ять пунктів перемоги. Українцям представили як модна завершити війну

17 жовтня 2024 р. 12:49

17 жовтня 2024 р. 12:49


16 жовтня Президент України Володимир Зеленський виступив перед Верховною Радою та представив план перемоги у війні із росією.

Виступ можна назвати історичним, адже востаннє Президент виступав перед народом два роки тому, коли почалося повномасштабне вторгнення. План погоджений із нашими західними партнерами. Він складається із п’яти пунктів та засекречених додатків. Вони стосуються зокрема й зброї, яку партнери мають надати Україні.

Перший пункт — запрошення України в НАТО ще до закінчення війни. За словами Зеленського, це стане "свідченням рішучості" і покаже Росії, що Путін програв геополітично світу.

Запрошення в НАТО також символізує для країни неминучість її євроінтеграції, наголосив Зеленський.

Другий пункт – оборона.

Пункт включає продовження операцій на території Росії та зняття обмежень щодо ударів по її території, ППО, спільне з партнерами збиття російської авіації, розширення використання українських дронів і ракет та доступ до розвідданих партнерів.

За словами президента, мета цього пункту зокрема повернення війни на територію Росії, "щоби росіяни почали розуміти, що таке війна і розвертати ненависть в сторону Кремля".

Третій пункт плану – стримування.

Цей пункт має таємний додаток, який вже отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни в майбутньому.

"Коли Росія знає, що відповідь буде, і розуміє, яка це буде відповідь, вони обирають переговори та стабільне співіснування навіть зі стратегічними противниками", - зазначив Зеленський.

Четвертий пункт – стратегічний економічний потенціал.

В Україні зосереджені природні ресурси, зокрема критично важливі метали, уран, титан, літій, графіт та інші, ціною в трильйони доларів США, сказав президент.

За його словами, економічний потенціал України є однією з ключових "загарбницьких цілей Росії у війні".

Київ пропонує підписати угоди з ЄС і США про спільний захист і інвестування в видобуток і використання цих ресурсів.

П’ятий пункт розрахований на післявоєнний час, він привертав найменше уваги в обговореннях.

Зеленський заявив, що після війни Україна матимемо один із "найдосвідченіших військових контингентів".

Це люди, які мають реальний досвід сучасної війни, успішний досвід застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.

Зеленський припустив, що у разі згоди партнерів українські підрозділи зможуть замістити окремі військових контингенти армії США, дислоковані в Європі.

За словами українського Президента, якщо почати втілювати цей план вже зараз, то війну може вдатися завершити не пізніше наступного року.

Реклама

П’ять пунктів перемоги. Українцям представили як модна завершити війну

Джерело: hadiach.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua