У Лютенській громаді ініціюють громадські слухання щодо закриття Лисівської гімназії

17 жовтня 2024 р. 17:22

17 жовтня 2024 р. 17:22


17 жовтня у Лютеньці відбулася чергова сесія сільської ради. Серед питань, які розглянули на пленарному засіданні, депутати підтримали рішення про проведення громадського обговорення щодо припинення діяльності Лисівської гімназії.

Джерело: Лютенська сільська рада

5 березня 2024 року Кабінет міністрів змінив порядок надання освітньої субвенції з державного бюджету навчальних закладів з кількістю учнів менше ніж 45 осіб з 1 вересня 2025 року.

Тобто з 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме зарплати вчителів у школах, де навчаються менше ніж 45 учнів. Але це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме тільки на рівні 5 — 11 класів. Таким чином, громади матимуть вибір — залишати середні і старші класи в сільських школах, фінансуючи їх з власного бюджету, або ж закривати їх, а учнів возити до більших шкіл.

Нині така дилема постала перед Лютенською громадою — у Лисівській гімназії навчається 29 дітей при навантаженні 192 дитини.

Наталія Романенко , очільниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Лютенської сільської ради, розповідає, що у гімназії є класи, де навчається одна чи три дитини. І нових учнів у школі не очікують — у селі є лише одна дитина дошкільного віку. А коштів у громади на утримання навчального закладу немає. Тож це рік лисівські школярі закінчать вдома, а наступного, вже перейдуть до Рашівського ліцею.

— Вимоги такі, що ми маємо перевозити дітей по твердому покриттю. А між Лисівкою та Лютенькою лісова дорога, тому діти навчатимуться не у Лютенському опорному ліцеї. Крім того, між Рашівкою та Лисівкою лише 6 кілометрів, — говорить Наталія Романенко.

Для організації підвозу школярів із Лисівки громада вже звернулася до Департаменту освіти Полтавської ОВА — планують придбати шкільний автобус.

Із 1 вересня 2026 року така ж доля чекає заклади, де навчається менш як 60 учнів. А це більшість малокомплектних шкіл на Гадяччині.

Реклама

У Лютенській громаді ініціюють громадські слухання щодо закриття Лисівської гімназії

Джерело: hadiach.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua