"Кременчукводоканал" наразі працює на межі свого економічного, фінансового, технічного та кадрового потенціалу: деталі

18 жовтня 2024 р. 11:33

18 жовтня 2024 р. 11:33


Тарифи покривають 72% витрат, а заборгованість споживачів сягає 75,5 млн. грн.

КП «Кременчукводоканал», як оператор критичної інфраструктури, продовжує безперервно працювати в умовах воєнного стану для сталого забезпечення умов життєдіяльності громади Кременчука.

На сьогодні у місті діє тариф, що був затверджений національним регулятором у травні 2024 року, але у пункті 2 цієї постанови зазначено, що тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення застосовуються для населення на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року. За таких умов КП "Кременчукводоканал" вже знаходиться у важкому фінансовому становищі.

На сьогодні для населення міста діє тариф, що був затверджений НКРЕКП в грудні 2021 року.

За останні три роки критично зросли витрати на всі складові чинного тарифу: насамперед вартість електричної енергії, паливно-мастильних матеріалів, реагентів для очищення води, матеріалів та обладнання тощо.

Наразі діючі тарифи покривають лише 72% фактичних витрат водоканалу!

Якщо врахувати 75,5 млн. грн. заборгованості усіх споживачів  (юридичних та фізичних осіб), за вже надані послуги, (45,0 млн. грн. з якої є простроченою) - маємо недостатність обігових коштів на сплату всіх необхідних виплат, що спричиняє зростання кредиторської заборгованості підприємства.

Звертаємо увагу, що єдиним джерелом фінансування підприємства є кошти, що отримані за надані послуги водопостачання та водовідведення. З отриманих коштів виконується закупівля необхідних матеріалів та обладнання, реагентів для очищення та знезараження води, паливно-мастильних матеріалів, виплата заробітної плати працівникам, сплата податків та рахунків за електроенергію тощо.

Хронічне недофінансування підприємства вкрай негативно впливає на його діяльність. КП «Кременчукводоканал» наразі працює на межі свого економічного, фінансового, технічного та кадрового потенціалу. Через це значно скоротилися можливості щодо заміни аварійних мереж водопостачання та водовідведення, застосування більш сучасного обладнання та оновлення основних фондів. Іншими словами, водоканал обмежений в можливості надання більш якісних послуг та загальному розвитку систем водопостачання та водовідведення.

Окреме та надважливе питання – це колектив підприємства. Всю роботу на підприємстві виконує персонал. На сьогодні в діючих тарифах витрати на оплату праці враховані на рівні прожиткового мінімуму 2021 року. Через це підприємство постійно втрачає досвідчених працівників, переважно робітничих спеціальностей.

Відсутність економічно обґрунтованого тарифу на послуги водоканалу для всіх категорій споживачів, і в першу чергу для населення, створює загрозу для подальшої роботи підприємства, і як наслідок, неможливості безперебійно надавати споживачам послуги водопостачання та водовідведення та забезпечувати водою роботу систем пожежогасіння, опалення та гарячого водопостачання.

Проблема відсутності економічно обґрунтованих тарифів не є суто індивідуальною для КП «Кременчукводоканал», вона має загальноукраїнські масштаби. Про ці та інші проблеми водоканалів по всій Україні, в рамках національного марафону на телеканалі ICTV, днями вийшов сюжет, який ви можете переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=GOc7IxTiphI .

Клим Соколов

"Кременчукводоканал" наразі працює на межі свого економічного, фінансового, технічного та кадрового потенціалу: деталі

Джерело: kg.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua