У Києві пройшов допрем’єрний показ фільму «Бути поруч» про військових капеланів

18 жовтня 2024 р. 12:04

18 жовтня 2024 р. 12:04


Деталі про випуск та сюжет документального кіно.

12 жовтня пройшов спеціальний показ документальної стрічки про військових капеланів ЗСУ. Ідея фільму належить єдиному інформаційно-аналітичному агентству кримськотатарського народу QIRIM.Media: його знімальна група завершила роботу над проєктом лише за 4 місяці. Портал новин Meta.ua повідомляє, що захід організували в Києві, в залі Національного Музею історії України у Другій світовій війні – на ньому був присутній режисер Айдер Омеров, а також продюсер та сценарист – Руслан Халапов.

Після перегляду глядачі змогли поставити запитання та поспілкуватися з героями та авторами стрічки про важливість місії душпастирської служби у підтримці і підготовці воїнів до виконання бойових завдань.

Сюжет кіно

У фільмі продемонстровано шлях становлення військових капеланів, починаючи з часів Революції Гідності, коли капелани працювали як капелани-волонтери. Наразі вони офіційно входять до складу ЗСУ як штатні капелани, йдучи пліч-о-пліч з воїнами, що знаходяться на передовій і в тилу. Ці люди надавали підтримку та дбали про духовно-релігійні потреби українських солдатів під час лікування у шпиталях та виконання небезпечних бойових завдань.

У кінострічці згадали понад 300 військових капеланів, 3 з яких – жінки. За словами продюсера Руслана Халапова, вони - «це ті, хто підтримує дух воїнів у найтемніші моменти» – у фільмі порушується тема віри на війні, яка часто стає підтримкою у найважчі часи. Також глядачі можуть почути реальні історії з життя капеланів з фронту, дізнатися подробиці про їхні релігійні переконання та побут. Деякі з них розповіли про особливі моменти, здатні торкнутися глибини душі.

Детальніше про показ

Крім авторів кіно, подію також відвідав Імрам Усеїн Усеїнов – керівник медіа-агентства, що здійснив зйомки. Перед початком показу він коротко розповів про сценарій та основну ідею фільму.

Варто згадати і про те, що капелани дбають про потреби всіх солдатів незалежно від їхньої конфесії, що заслуговує на окреме визнання. Повідомлення Генштабу про допрем'єрний показ свідчить, що стрічка присвячена «тим, хто щиро бажає стати підтримкою для захисників України у найважчі моменти», а Олександр Сирський особисто передав капеланам свою подяку, назвавши їх справжньою опорою та світлом для наших військовослужбовців.

У майбутньому кінострічка стане доступною для перегляду для всіх бажаючих на Youtube.

У Києві пройшов допрем’єрний показ фільму «Бути поруч» про військових капеланів

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua