У Полтаві розпочнуть опалювальний сезон у школах та лікарнях

18 жовтня 2024 р. 13:25

18 жовтня 2024 р. 13:25


Питання про початок опалювального сезону в комунальних закладах Полтави виносять на виконком.

Про це стало відомо з порядку денного позачергового засідання виконавчого комітету, який оприлюднили на сайті Полтавської міської ради.

Виконком збереться 18 жовтня для ухвалення дати початку опалювального періоду 2024-2025 в комунальних закладах охорони здоров’я та освіти. У лікарнях його планують розпочати 21 жовтня.

Раніше Полтавська обласна військова адміністрація повідомляла , що за технічними показниками область готова до старту опалювального сезону. На засіданні штабу влада аналізувала впровадження систем резервного теплопостачання. Триває облаштування когенераційних установок, які область отримала від міжнародних партнерів. Одну встановили, над монтажем інших працюють.

Раніше ЗМІСТ писав, що «Полтаватеплоененерго» працює над встановленням когенераційних установок для роботи котелень під час відключень світла.

Орієнтовна вартість встановлення трьох таких установок становить близько 80 млн грн.

Як працює когенерація?

Когенераційні установки виробляють електроенергію в першу чергу для власного споживання. Це дозволяє містам мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень світла. Крім того, вироблена установками електроенергія може надходити в мережу для інших споживачів, що зменшить дефіцит в енергосистемі у пікові години.

Електроенергію

Таке обладнання має на меті замінити ресурс теплоелектростанцій, які зазвичай виробляють тільки електроенергію. Тепло, що утворюють при цьому, безцільно втрачають. Натомість когенераційні установки більш екологічні системи живлення, бо для них потрібно менше палива.

За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, когенераційні установки отримали теплопостачальні підприємства більшості областей України. Очікують, що запуск у роботу всіх цих установок потужністю від 50 кВт до 1500 кВт забезпечить стабільне теплопостачання для понад 1 млн мешканців багатоквартирних будинків та близько тисячі соціальних об'єктів попри відключення світла.

Нагадаємо, що уряд запровадив фінансову програму для підприємців. Завдяки цій програмі вони зможуть отримати до 480 тис. грн на придбання установок, що виробляють електроенергію.

У Полтаві розпочнуть опалювальний сезон у школах та лікарнях

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua